Valistusta nuuskan käytön vaaroista tarvitaan lisää

Matti Semi

Parlamentista

Yle kertoi viime viikolla, että puolustusvoimat yrittää puuttua varusmiesten lisääntyneeseen nuuskan käyttöön. Armeijassa on huomattu, että monet ovat armeijaan tullessaan nuuskanneet jo vuosikausia. Nuuskan käyttö on lisääntynyt erityisesti pojilla.

On hienoa, että armeijassa asiaan puututaan, mutta valistustyötä on siis tehtävä paljon aiemmin esimerkiksi kouluissa ja urheiluseuroissa.

Nuuskan myynti on Suomessa kielletty. Nopealla vilkaisulla Facebookiin löytää kuitenkin jo paljon ryhmiä, joissa nuuskaa myydään täysin avoimesti.

Tutkimusten mukaan nuoret saavatkin nuuskaa käyttöönsä helposti. Nuuskan käytön lisääntyminen nuorten keskuudessa voi johtua myös siitä, että sitä ei aikuistenkaan keskuudessa pidetä kovin haitallisena.

Tämä on hyvin harhaanjohtavaa, sillä nuuskan käyttö vaikuttaa monella eri tavalla haitallisesti terveyteen. Erilaisista nuuskatuotteista on löydetty lukuisia syöpää aiheuttavia aineita. Esikuvilla on myös suuri vaikutus nuoriin. Varsinkin jääkiekkoilijoiden nuuskan käyttö vaikuttaa siihen, että se nähdään helposti yhdistettävänä urheilullisuuden kanssa.

Suomalaisten tupakanpolttoa on saatu merkittävästi vähenemään viime vuosikymmeninä pitkäjänteisellä työllä ja tupakoinnista on onnistuttu tekemään epätrendikästä nuorten keskuudessa. Jos aiomme saavuttaa nikotiinittoman Suomen, nyt on aika puuttua nykyistä pontevammin myös nuuskan käyttöön.

Ensi vuoden talousarvioon hallitus esittää liikuntatoimen rahaa 163,9 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa melkein viiden miljoonan lisäystä kuluvaan vuoteen verrattuna. Panostamalla liikuntaan lisäämme osallisuutta, hyvinvointia ja terveyttä sekä tukea huippu-urheiluun. Siksi on tärkeää, että huomioidaan terveet elämäntavat ja valistustyö seuroissa.

Tein hallitukselle toimenpidealoitteen valistustyön lisäämiseksi nuorille nuuskan käytön vaaroista. Syöpäjärjestöt ovat nostaneet esiin, että erityisen tärkeää on tavoittaa ammattiin opiskelevat nuoret, joilla tupakkatuotteiden käyttö on muita yleisempää.

Nuuskavalistuksen on hyödynnettävä nuorten omia kanavia, kuten somea. Valistuksen on pystyttävä puuttumaan myös siihen, että nuuska yhdistetään urheilullisuuteen, vaikka sillä on vakavia terveyshaittoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu