Arvokas liiketonttikäytettävä tehokkaasti

Kirjoittajien mukaan Saaristokaupungin rakentamisessa pitäisi tulevaisuudessa huomioida lähipalvelut entistä paremmin. Juha Poutanen

Esko Koistinen eläkeläinen Tanja Airaksinen erityisopettaja Nuorille tilaa Saaristokaupungissa -kuntalaisaloitteen vastuuhenkilöt Kuopio

Lähes olemattomat lähipalvelut puhuttavat saaristokaupunkilaisia Kuopiossa. Yli 10 000 asukkaan kaupunginosassa on yksi kauppa, parturi-kampaamoja ja yksityinen lääkäriasema. On kaivattu muun muassa nuorisotiloja, asukastupaa, kirjastoa, kuntosalia, R-kioskia, postia, kahvilaa, ravintolaa, kukkakauppaa ja apteekkia.

Lapsiperhevaltaisen kaupunginosan väestörakenne monipuolistuu nopeasti. Lapset kasvavat teineiksi ja ikääntyvien osuus lisääntyy. Nuorten huonovointisuus on koko kaupungin vakava huolenaihe. Nuoret kaipaavat järjestettyä ja valvottua toimintaa lähellä kotia. Nuorten ja ikäihmisten palveluja ei saa unohtaa palveluja suunniteltaessa.

Palveluiden on tuettava kaikenikäisten terveyttä ja hyvinvointia. Lähipalvelut saavat ihmiset liikkumaan ja tarve autoiluun vähenee. Yhteisöllisyys edistää hyvinvointia eri-ikäisten kohdatessa palvelujen äärellä. Ekologisesti ja ilmastoa ajatellen on järkevää kävellä tai pyöräillä palveluihin omassa lähiössään. Nyt se tehdään autolla Petoselle, Haapaniemeen tai keskustaan.

Nuorisotila toteutunee Kuikkalammen päiväkodin yhteydessä. Kahvila ja ravintola toteutuvat, jos tuore rakennushanke Kanavaharjunkadulla etenee. Rakennus- ja kiinteistöalan yritys NCC vastasi ainoana Kuopion kaupungin tontinluovutuskilpailuun ja tarjoutuu rakentamaan 500 neliömetriä liiketilaa ja 2 000 neliömetriä asuntoja kaupungin vuokratontille.

Kyseiselle Kanavaharjun tontille on saaristokaupunkilaisilla vireillä kuntalaisaloite kaikenikäisiä palvelevasta monitoimitilasta (Nuorille tilaa Saaristokaupungissa). Vaikka painotus on ollut nuorissa, tavoitteena ovat kaikenikäisten palvelut ja hyvinvointi.

Aloitteella on huomattava painoarvo, kun sen on allekirjoittanut jo yli 500 kuopiolaista. Kuntalaisaloitteen näkökulmasta kaupungin ja NCC:n hanke on tervetullut ja oikeansuuntainen.

Kanavaharjun tontin ollessa viimeinen kaupunginosan keskeinen liike- ja yleisten tilojen tontti (kaavamerkintä ALY), sen käyttö on harkittava tarkoin ja rakennusoikeus käytettävä tehokkaasti lähipalveluja tarjoavina tiloina. Liike- ja yleisten tilojen osuuden on oltava hupenevan tonttityypin kyseessä ollen huomattavasti enemmän kuin 500 neliömetriä. Asuintonteista sen sijaan ei tule Saaristokaupungissa pulaa.

NCC:llä on sopimus ainoastaan kahvila- ja ravintolayrittäjien kanssa. Ei tiedetä, mitä muuta palvelua liiketiloissa tullaan tarjoamaan. Ennen tontin luovuttamista kehitysyhtiölle on saatava vakuudet, että palvelutarjonta tulee olemaan kaupunkilaisten tarvitsemia lähipalveluita.

Tontin luovutus on menossa kaupunkirakennelautakunnan käsittelyyn. Voisiko lautakunta vaatia tarkennuksia liiketilojen käyttötarkoituksesta sekä nostaa keskustelua suuremmasta liike- ja yleisten tilojen osuudesta? Kaupunki kasvaa ja tiukasta rahatilanteesta huolimatta on varattava tiloja muun muassa asukastupia varten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu