Anekauppaa liikennepäästöillä

Kalevi Lätti Pieksämäki

Suomi on pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitusohjelmassa sitoutunut puolittamaan liikennepäästönsä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2005 tasolle. Tavoite on sinänsä hyvä ja päästöjen puolittumisen vuoksi hyvinkin kannatettava, mutta sen toteutuminen lienee jokseenkin mahdotonta.

Hallituksen Aalto-yliopiston taloustutkijoiden työryhmältä tilaama raportti on nyt julkaistu. Tutkijat ehdottavat valtiota järjestämään huutokauppoja päästöoikeuksista polttoaineiden jakelijoille.

Huutokaupat aiheuttaisivat paljon turhia kuluja sekä valtiolle että jakelijoille jo siihen mennessä kun viimeinenkin polttoaine litra on päästökaupattu. Millä voitaisiin myöskään estää maksuttoman polttoaineen valumista markkinoille, koska sitä olisi saatavissa naapurimaista?

Jakelijat voisivat myöskin käydä jälkikauppaa myyntiluvilla keskenään. Sehän johtaisi suoraan mustan pörssin kauppaan myyntiluvilla, koska päästöoikeuden hinta koko ajan nousisi litramäärien laskiessa.

Tutkijat myöntävät, että päästökauppa sattuisi pahimmin pienituloisiin, maaseudulla asuviin sekä pitkää työmatkaa autolla ajaviin. Siinä he todella ovatkin oikeassa. Raportissa ehdotetaan, että edellä mainituille ryhmille voitaisiin myöntää hyvitystä miljardeihin nousevista päästökaupan tuloista. Kuinkahan sekin olisi oikeudenmukaisesti järjestettävissä? Olisiko jokaisen mielestään hyvitykseen oikeutetun tehtävä siitä anomus valtiolle?

Millainen työryhmä vähintään useat sadattuhannet anomukset käsittelisi? Kuinka voitaisiin varmistaa, että jokainen hyvitykseen oikeutettu sen saisi, mutta ainoakaan hyvitys ei menisi väärään osoitteeseen?

Tutkijoiden ehdotuksen toteuttaminen johtaisi suoraan maaseudun autioitumiseen ja siellä olevien asuntojen ja kiinteistöjen hintojen täydelliseen romahtamiseen.

Tuntuu mahdottomalta ajatus, että keskusta olisi mukana hallituksessa, joka lähtee hutkijatutkijoiden raporttia toteuttamaan. Eroaminen hallituksesta olisi todennäköisesti siemen puolueen uuteen nousuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu