Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Torstaina Helsingin Pasilassa avautunut Tripla ei ole vain yksi kauppakeskus lisää pääkaupunkiseudulle. Sadat savolaisetkin työ- ja vapaa-ajanmatkalaiset kulkevat päivittäin Triplan vieritse. Matkalla Helsingin päärautatieasemalle kaikki kauko- ja lähijunat kulkevat Pasilan kautta. Potentiaalista asiakasvirtaa riittää myös Itä- ja Länsi-Pasilan yhdistävästä mittavasta asuntorakentamisesta.

Uusien toinen toistaan suurempien kauppakeskusten avautuessa ympäri maata esitetään aina kysymys, mistä riittää maksavia asiakkaita. Tuskinpa kaikille ajan saatossa riittääkään. Triplassakin on pitkälti samoja ketjuliikkeitä kuin kilpailijoilla, mutta sijainti on ylivertainen. Liikenteen solmukohdassa se imee rahavirtaa muilta lähiseudun keskuksilta.

Verkkokauppa haastaa niin kauppakeskukset kuin kaupunkikeskustojen kivijalkaliikkeet. Fyysisillä myymälöillä on kuitenkin pysyvänä etuna kuluttajien suora pääsy näkemään ja hypistelemään tuotteita.

Kauppakeskukset kilpailevat sekä toisiaan että kaupunkien ydinkeskustojen liikekeskittymiä vastaan. Esimerkiksi Kuopiossa kuluttajat liikehtivät torin ympäristön, Matkuksen ja muiden keskusten sekä automarkettien välillä. Huonekalujätti Ikea takaa Matkukselle vetovoimaa, mutta se panostaa myös tapahtumiin ja elämyksellisyyteen suuren maailman tyyliin.

Ponnistelut ydinkeskustan elävöittämiseksi tapahtumilla satavat periaatteessa pienyrittäjien laariin. Liiketilojen täyttäminen on kuitenkin osoittautunut haasteelliseksi jopa torin ympärillä. Yritysten sijaan niihin on asettunut Kuopiossa paljon julkisrahoitteisia toimijoita ja julkisyhteisöjä, mikä vähentää vetovoimaa kuluttajien näkökulmasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu