Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

Rakennusteollisuus RT:n syksyn suhdannekatsaus vahvistaa suunnan, jota osattiin odottaa jo rakennuslupien määrän kehityksen perusteella. Viime vuosien buumin jälkeen asuntorakentamisen tahti palailee normaalitasolle ja paikoin sen alle. Samalla markkinat jatkavat eriytymistään kaupungistumisen ja etenkin etelään suuntautuvan muuttoliikkeen edetessä.

Lasku on ollut nopeaa, sillä uusien asuntoaloitusten määrä on pudonnut koko maassa 45 000:n vuositasolta tänä vuonna 38 000:een ja ensi vuonna odotettavaan 32 000:een. Erityisesti vapaarahoitteisten kerrostalojen tuotanto vähenee.

Pääkaupunkiseutu kahmaisee ensi vuonna jo puolet koko maan asuntoaloituksista. Helsingin, Tampereen ja Turun seudut kattavat tulevista rakennustöistä kolme neljännestä. Itä-Suomessa hankkeet keskittyvät Kuopioon, Joensuuhun ja Mikkeliin.

Rakentamisen hiipuminen haittaa työllisyyskehitystä, johon maan hallituskin lataa toiveita. Toisaalta ajoittain ylikuumentuneen alan jäähtyminen helpottaa muun muassa työvoiman ja materiaalien saatavuutta. Kiristyvä kilpailu tervehdyttää alaa kuin alaa.

Kuopio tavoittelee strategiassaan voimakasta väestönkasvua, jota tukemaan keskeiselle kaupunkialueelle ollaan kaavoittamassa tuhansia uusia asuntoja muun muassa Hatsalaan ja Itkonniemelle. Talouden yleisen suhdannenäkymän perusteella suurilla kaupungin-osahankkeilla ei ole mahdoton kiire. Tässäkin odotukset kohdistuvat Finnpulpin havusellutehtaan ympäristölupaan. Jos se heltiää, riittää rakentajilla töitä niin asuntotonteilla kuin kaupungin ja liikenneväylien infrassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu