Lähiomainen sairauden kuplassa

Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet hälyttävästi. Johanna Erjonsalo

Kuplaäiti

Kiitos ansiokkaasta kirjoituksestanne mielenterveysomaisten lähipiirin hädän tunnistamisvai-keuksista Pia Hytönen ja Tiina Puranen FinFami ry:stä (SS 12.10.). Aihe koskettaa suurta ihmisjoukkoa. Valitettavasti.

Kirjoitan vakavasti sairastuneen nuoren lähiomaisena. Elimme tavallisen työssäkäyvän, harrastavan ja aktiivisen perheen elämää, kunnes eräänä päivänä tavallinen muuttui epätavalliseksi.

Elimme vakavaan mielenterveyshäiriöön sairastuneen nuoren rinnalla useita viikkoja kotona epätoivoisesti taistellen nopean avun saamiseksi. Perusterveydenhuollon ohje oli vain yrittää pärjätä, kunnes lähete erikoissairaanhoitoon voitaisiin perusselvitysten jälkeen tehdä ja paikkoja vapautuisi.

Tilanne eteni pisteeseen, että ainoana sairastuneen hengen pelastavana vaihtoehtona oli mennä päivystyksen ovesta raamit kaulassa. Saimme moitteet erikoissairaanhoidolta viivyttelystä. Näinpä!

Kun tarvittavaan hoitoon pääsi, se oli nuoren kannalta hyvää ja asiantuntevaa. Kiitos siitä.

Oman lapsen tai nuoren sairastuminen on vanhemmille valtava kriisi. Vaatii suunnatonta ponnistelua säilyttää toimintakykynsä. Hätää ja huolta 24/7. Psyykkisesti sairastuneen vanhemmat ja mahdolliset sisarukset tarvitsisivat omaa terapiaa selviytyäkseen ja säilyttääkseen mielenterveytensä. Ihan oman ajan ja ammattilaisen, jolle purkaa tuntojaan.

Jos hoitoon pääsy on hankalaa, sitä on myös kotiutuminen ja siirtyminen avopalveluiden piiriin pitkän sairaalajakson jälkeen. Kotiinpaluu ei ole välttämättä helppoa perheelle. Siihen voi liittyä paljon pelkoja ja ahdistusta.

Tässä nivelvaiheessa on aukkoja: jos lapsi tai nuori on kotiutuskuntoinen laitoshoidosta (tai osasto on viikonloppuisin ja loma-ajoilla suljettu), mutta vanhemmat kokevat tarvitsevansa apua oireilevan lapsen tai nuoren kanssa, ei apua ole välttämättä saatavilla. Tällaisessa tilanteessa vanhemmille voidaan tarjota vaihtoehdoiksi lapsen väliaikaista sijoittamista kodin ulkopuolelle perhekotiin tai vilauttaa huostaanottoa.

Kuntaliiton kyselyssä kunnille vuonna 2018 on käynyt ilmi, että noin kolmasosa kunnista ottaa usein lapsia huostaan, koska heille ei pystytä järjestämään mielenterveyspalveluita. Ei tarvitse ihmetellä, miksi lastensuojelun kulut ovat kasvaneet räjähdysmäisesti (Yle 11.10.).

Lapset ja nuoret tarvitsevat asianmukaista hoitoa oikea-aikaisesti ja heidän perheensä tukea arjessa selviytymiseen.

Ehdottaisin, että pitkän sairaalahoidon jälkeisen kotiutumisen onnistumisen turvaamiseksi kokeiltaisiin mielenterveysongelmaisten lasten ja nuorten moniammatillista kotiutustiimiä, johon kuuluisi esimerkiksi psykiatrinen sairaanhoitaja, joka tukisi perhettä kotikäynneillä ja varmistaisi kotiutumisen hyvän alun. Tämän jälkeen voisi tavanomainen lapsiperhetyö jatkaa.

Kustannukset tuskin lisääntyisivät, yksi laitoshoitopäivä maksaa noin 300 euroa ja ammatillinen perhehoito noin 160 euroa päivässä (Yle 11.10.).

Mielenterveyden ongelmat eivät ole tartuntatauti. Sairastuneelle lapselle tai nuorelle olisi ensiarvoisen tärkeää pystyä säilyttämään kaveruus- ja ystävyyssuhteet. Pitkä sairaalahoito on riski. Osa vanhemmista tuntuu pelkäävän ”tartuntaa” ja väistelee kaveritapaamisia.

Lopulta sairastuneen vanhempi voi väsymyksensä vuoksi vetäytyä sosiaalisista kontakteista sairauden kuplaan. Jos tunnet äidin tai isän, jolla on vakavasti sairas lapsi tai nuori, kysy häneltä joskus, mitä kuuluu. Jos se on kasvokkain vaikeaa, lähetä viesti. Se lämmittää ja saa aikaan tunteen, että joku välittää.

Hyvän ystävän vanhempi, ehdota joskus tapaamista kaveruksille. Rohkaise omaa lasta tai nuorta ylläpitämään yhteyksiä.

Toivon päättäjille viisautta antaa tiukentuneessa taloudellisessa tilanteessa ammattilaisille riittäviä resursseja, jotta mielenterveyspotilaat saadaan asianmukaiseen hoitoon nopeasti ja myös heidän omaisensa saavat riittävästi tukea.

Meillä ei ole varaa menettää yhtään lasta, nuorta tai yleensä ketään mielenterveysongelmien viidakkoon.

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu