Vastuullista ja kestävää talouden ahdingosta huolimatta

Anna Hartikainen Puheenjohtaja Kuopion keskustan kunnallisjärjestö

Kuopion kaupungin kuten lukuisien muidenkin kuntien ja kaupunkien talous on ajautunut tänä vuonna ahtaalle. Lähivuo-sien talousarvioiden laatiminen on haastavaa.

Luottamushenkilöt ovat ainakin viime valtuustokokouksen perusteella hyvin huolissaan tilanteesta. Puheenvuoroissa vaadittiin muun muassa talouden tasapainottamiskeinoja ja investointien tarkkaa tarveharkintaa, ja heittipä joku jo veroprosentin korotusvaihtoehdonkin pöytään.

Koomisinta tässä tilanteessa on, että Kuopiossa on jo vuosien ajan tehty erilaisia talouden tasapainottamistoimia. On ollut tuottavuusohjelma ja uudistettu palvelurakenteita sekä peräänkuulutettu ennakkoluulottomia palvelurajat ylittäviä toimintatapoja.

Nyt ei siis ole vielä esitetty mitään uutta. Mutta totta on, että talouden haasteet ovat merkittäviä ja velkaantuminen uhkana.

Paljon on varmasti tehty, mutta ei riittävästi. Uusia investointeja on tehty, mutta korjausinvestoinneista tingitty. Kehitys on johtanut merkittävään korjaus- ja ylläpitoinvestointivelkaan, joten investoinneiltakaan ei voida välttyä ja uutta on uskallettava rakentaa.

Ahdinkoa lisäävät ulkoapäin tulevat kaupungista riippumattomat talouden ”häiriötekijät” kuten verottajan omasta verotusuudistusten vaikutusten arvioinnin epäonnistumisesta johtuva tämän vuoden verotilitysten ennakoimaton pudotus.

Katse on kuitenkin suunnattava eteenpäin. Meiltä poliitikoilta ei odoteta nyt vain taloudellisesti kestäviä, vaan myös eettisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestäviä vastuullisia päätöksiä.

Niiden on oltava pitkäjänteisiä ja pohjattava realistiseen tilannekuvaan, ei utopioihin. Joudumme tekemään valintoja, ja monien meidän arvomaailmoja todennäköisesti koetellaan niissä.

Turvaammeko kaikille riittävästi ja riittävän hyvät palvelut vai osalle erittäin hyvää ja osalle vähemmän hyvää tai ei lainkaan palvelua?

Minä kallistun niiden esitysten puolelle, joissa kaikille taataan palvelut ja asumisen mahdollisuudet, mutta kaiken ei tarvitse olla luksusta, ja heikoimmista pidetään erityistä huolta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu