Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Pohjois-Syyrian tapahtumien lopputulema näyttää olevan, että Turkki saa haluamansa eli vyöhykkeen, jonne Syyriasta paenneet pakolaiset on mahdollista palauttaa. Samalla tosin vyöhykettä tähän saakka asuttaneet kurdit joutuvat väistymään. Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin mukaan kriisin osapuolet Turkki ja kurdijoukot ovat kuin lapsia, joiden on annettava taistella ja sitten vetää erilleen (Helsingin Sanomat 18.10.).

Lähes neljän miljoonan syyrialaispakolaisen joukko on käynyt jo kovastikin taloudelliseksi ja samalla poliittiseksi taakaksi Turkille ja etenkin sen yksinvaltaiselle presidentille Recep Tayyip Erdoğanille, koska maan talous on supistunut peräjälkeen kuuden vuoden ajan. Miinus pysyy tänäkin vuonna kasvun etumerkkinä, vaikka valtio on kovasti elvyttänyt.

Torstaista sopimusta viiden päivän tulitauosta pidettiin yleisesti yllättävänä, mutta taloustilanne huomioon ottaen tauko sopii hyvin Turkille, varsinkin kun sopimuksen ehtona on kurdien YPG-järjestön taistelijoiden poistuminen alueelta.

Varsinaiseksi kriisin shakkimestariksi nousee Venäjän presidentti Vladimir Putin, sillä Yhdysvaltojen Pohjois-Syyriasta vetäytymisen merkittävimmäksi seuraukseksi saattaa jäädä se, että Venäjä kasvatti vaikutusvaltaansa. Se ei taatusti vetäydy saavuttamistaan asemista yhtä kevytmielisesti kuin Yhdysvallat näytti tekevän. Venäläiset ovat jopa videoineet ihmetystään siitä, miten amerikkalaiset lähtivät, vaikka tukikohdissa oli selvästi varauduttu pitkään oleskeluun. Useista sotarikoksista epäilty Syyrian presidentti Bashar al-Assad näyttää voivan nyt palauttaa asemansa koko maan hallitsijana, Venäjän horjumattomalla tuella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu