Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Suomi voitti ensimmäisen jääkiekon maailmanmestaruutensa vuonna 1995 ja Eurovision laulukilpailun 2006. Nyt lähellä toteutumistaan on kolmaskin laajoja kansanjoukkoja elähdyttävä saavutus, joka on aina aiemmin jäänyt haaveeksi. Suomen jalkapallomaajoukkue pelaa suurella todennäköisyydellä ensimmäistä kertaa lajin lopputurnauksessa ensi kesän EM-kisoissa.

Kalentereihin on merkitty perjantai 15. marraskuuta. Tuolloin Suomi pelaa Liechtensteinia vastaan kotikentällä toiseksi viimeisen EM-karsintaottelunsa. Voitolla pikkumaasta Huuhkajat varmistaa paikan kisoihin. Jos näin tapahtuu, kansanrieha vastaa jääkiekkomestaruuksien juhlintaa turuilla ja toreilla.

Jos Suomi epäonnistuisi selvästi heikompaa vastustajaa vastaan, koittaisi vielä mahdollisuus lisäpisteisiin viimeisessä karsintaottelussa Kreikassa. Huuhkajat voi jopa tyriä täydellisesti ja silti päästä kisoihin, sillä lähimmistä uhkaajista Bosnia-Hertsegovina ja Armenia voivat saavuttaa Suomen vain kahdella voitolla. Oljenkortena on vielä Euroopan jalkapalloliiton Uefan Kansojen liigan lohkovoitto, joka avaa tarvittaessa tien jatkokarsintaan. Enempää jossittelua ei kuitenkaan tarvita, jos Liechtenstein kaatuu. Unelma ei ole koskaan ollut yhtä lähellä toteutumista.

Huuhkajien menestyksen tarina rakentuu entistä leveämmästä joukosta huippuyksilöitä alkaen Englannin Valioliigan maalitykistä Teemu Pukista. Joukkuepelin ja joukkuehengen luonnissa avainasemassa on kuitenkin päävalmentaja. Toinen toistaan kehnompien ulkomaalaisten yrittäjien jälkeen pitkän linjan apuvalmentaja Markku Kanerva oli se, joka nosti Suomen historialliseen suoritukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu