Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Hallituspolitiikkaan on luvassa jännitystä ydinvoiman vuoksi jopa kahteenkin otteeseen. Jännittävämpi tapaus on Pyhäjoen ydinvoimalahanke, koska kyse on uudesta hankkeesta neitseelliselle alueelle. Toinen on Fortumin jatkolupahakemukset entisille luville.

Jatkoluvista tuskin tulee mitään kaplakkaa, sillä pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmassa todetaan, että ”käytössä ole­vien ydinvoimaloiden jatkolupiin suhtaudutaan myönteisesti edellyttäen, että Säteilyturvakeskus (Stuk) puoltaa niitä”.

Toisin on Fennovoiman kanssa. Vihreät on vastustanut hanketta sen eri vaiheissa ja on monin tavoin perustellut Hanhikivi 1:n tarpeettomuutta. Välillä on näyttänyt, ettei vihreiden edes tarvitse ottaa kantaa Fennovoimaan tällä vaalikaudella tai koskaan, siinä määrin vaikeuksia hankkeella on riittänyt. Nyt kuitenkin Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä uskoo Hanhikivi 1-ydinvoimalahankkeen rakennusluvan ehtojen täyttyvän voimassa olevassa aikataulussa eli valtioneuvoston saisi asian päätettäväkseen vuonna 2021 (Kauppalehti 14.10.).

Nettisivuillaan vihreät julistaa edelleen, että ydinvoiman käyttöä on vähennettävä energiantuotannossa. Ilmastonmuutoskeskustelun tiimellyksessä on kuitenkin paljastunut, et­teivät vihreät ole enää yhtenäisenä joukkona ydinvoimaa vastaan. Kärjekkäimmillään Fennovoiman lupa-asia repii vähintään vihreiden rivejä, johtaa hallituskriisiin ja ajaa jopa uusiin vaaleihin, sillä vihreiden lähtö hallituksesta pudottaisi hallituksen kannatuksen 96 kansanedustajaan. Kristillisdemokraattien viisi kansanedustajaa riittäisi paikaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu