Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Jukka Patrakka

Kuopion kaupunginhallituksen entiset puheenjohtajat Pekka Kuustonen (sd.) ja Hannu Isotalo (kok.) arvostelivat Kuopion päättäjien kykyä tiukkaan taloudenpitoon muutama vuosi sitten (SS 22.9.2013). Molemmat olivat päättäjinä 1990-luvun lamavuosina.

Menojen kasvun hillitsemistä vaativa viesti oli suunnattu kaupunginjohtajalle, kaupunginhallituksen johdolle ja valtuustoryhmien puheenjohtajille. Velkaantumisen ja veronkorotukset Isotalo ja Kuustonen tuomitsivat huonoiksi keinoiksi.

Isotalo varoitti, että jos mitään ei tehdä, kaupungin alijäämä paisuu 40 miljoonaan euroon seuraavana vuonna. Hän piti sellaista tulojen ja menojen epäsuhtaa niin valtavana lumipallona, että sitä on enää mahdotonta pysäyttää.

Heidän valtakaudellaan päättäjät painoivat jarruja, vaikka säästöistä nousi myrsky. Ryhmäpäätökset silti pitivät ja talouden tasapainottuminen lähti vauhtiin.

Kuopion kuluvan vuoden alijäämäksi on ennakoitu lähes 46 miljoonaa euroa.

Nykyään viranhaltijat eivät halua puhua säästöistä vaan talouden sopeuttamisesta. Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen mukaan ratkaisuja etsitään 360 asteen kokonaistarkastelulla. Se tarkoittaa, että myös kunnallisveron korotusta harkitaan.

Taasko turvaudutaan päättäjille helppoihin keinoihin? Maksajiksi joutuisivat kuopiolaiset, sillä palkasta jäisi entistä vähemmän käteen.

Helppoa ei ole velanotonkaan lisääminen. Nykyisellä vauhdilla korkomenojen on arvioitu nousevan kymmeneen miljoonaan euroon lähivuosina. Sillä rahalla palkkaisi monta hoitajaa vanhuksille.

Palkat ovat suuri kuluerä, mutta henkilöstön karsiminen on vaikeaa. Mitä töitä jätetään tekemättä? Missä tingitään laadusta?

Kaupungin vetovoimaa on haluttu lisätä hulppeilla investoinneilla. Keskustaan on rakennettu komeita kävelykatuja, teatteri on peruskorjattu, museota saneerataan ja laajennetaan, tulee iso uimahalli, Lippumäkeen tehdään hienot liikuntapaikat ja Savilahden luoliin liikuntakeskus.

Kustannusarviot yleensä ylittyvät. Kukaan ei tiedä, paljonko mahdollinen Keskuskentän tapahtuma-areena maksaisi. Hinta-arvioita on liikkunut ainakin 10 ja 30 miljoonan euron välillä.

Toisten rahoja on helpompi käyttää kuin omia. Päättäjät eivät mielellään poista lupailtuja investointeja, etenkin kun niiden uskotaan toimivan kasvun moottoreina.

Alijäämälumipallo on kuitenkin jo alkanut vieriä sellaisella voimalla, että ensi vuoden budjetin valmistelijat ottavat talouden näkökulman vakavasti huomioon.

Jos maksukykyä on rajallisesti ja nettoinvestoinnit pyörivät sadassa miljoonassa eurossa, kaikkea ei voi saada. Joitakin hankkeita pitää lykätä. Tai jopa unohtaa toistaiseksi kokonaan.

Kaupunki joutuu joka tapauksessa hoitamaan perustehtävänsä eli järjestämään palvelut. Siihen tarvitaan muun muassa kouluja ja päiväkoteja, joissa ei kärsitä sisäilmaongelmista. Katuja, putkia ja johtoja on puolestaan saatava rakennettaville uusille asuinalueille, koska Kuopio kasvaa edelleen.

Suurisuuntaisilla suunnitelmilla olisi paremmat edellytykset toteutua, jos veronmaksajien määrä kasvaisi tuntuvasti.

Kuopion strategiassa on yhä toiveikas tavoite 200 000 asukkaasta vuoteen 2040 mennessä. Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan kuopiolaisia olisi tuolloin noin 121 000, joten kasvua olisi vajaa 2 000. Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI puolestaan arvioi kasvuksi noin 2 700 asukasta.

Tavoitteita toki pitää olla. Yhtä tärkeitä ovat konkreettiset ja uskottavat keinot, joilla niihin päästään.

Kirjoittaja on uutistoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu