Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Heikki Toivanen

Nyt ku ootte tullut tänne sivistyksse pariin niin mitä aiotte tehrä?

Mökinvuokraajan lämmin tervehdys jäi mieleen heinäkuiselta reissulta Turun seudulle Taivassaloon.

Varsinainen Suomi tarjosi savolaisille sivistyksen lisäksi kaunista saaristoa ja paikkakuntia, joissa ei ollut aiemmin tullut käytyä.

Kuten Uusikaupunki. Uutta ja vanhaa.

Murtoveden äärellä leppoisissa löylyissä mietin kotimaamme monia kauniita paikkoja. Tästä olisi tulossa ensimmäinen vuosi pitkään aikaan, kun yksikään lomareissuistamme ei suuntaudu ulkomaille.

Taustalla ei ollut ilmastoahdistus vaan enemmänkin käytännön asiat: taloon tullut koiranpentu ja talon lukuisat remontit. Hieman jopa toisiinsa liittyen.

Vaikka havahtuminen tuli lentomatkan päässä olevan loman puuttumisesta, tajusin, että tätähän me olemme koko ajan tehneet. Hangosta Ivaloon. Turun saaristossakin tämä oli jo toinen viikko, toisel puolel tosin.

Kesäkuussa viikko oli vierähtänyt keskisessä Suomessa Himoksella. Tukikohdasta hoidettiin pojan futisturnaus Jyväskylään ja huvipuisto- ja sukulointireissu Tampereelle. Läheisestä Jämsästä löytyi mainio uimala ja viereisessä puistosta frisbeegolfit. Puiston lammet olivat vesikoiran suosikki.

Jämsä. En olisi ikinä ajatellut, että kävisin sen tuntemattoman pikkukaupungin keskustassa useamman kuin yhden kerran. Kentän laidalta muistin Jämsänkosken Ilveksen, joten pyörähdimme myös viihteen moniottelijan Jukka Virtasen pallokentällä ennen hänen poismenoaan.

Kesäinen Himos toi mieleen Tahkon hiljaisuuden. Paitsi, että viikon aikana Himos heräsi sykkimään raivokkaasti, ensin moottoripyörien ja sitten jenkkiautojen voimin. Tapahtumilla tehdään paljon.

Tapahtumien lisäksi Tahkon kaltaisten paikkojen pitäisi muistaa myös lähimatkailun mahdollisuudet. Markkinointi Kuopiossa, Savossa ja Itä-Suomessa vaikuttaa vaisulta.

Väitän, että Tahko ei ole kuopiolaisille niin tuttu juttu kuin ehkä luullaan. Tuhansille käymätön ja koskematon.

Ja kyllä se ilmastonmuutoskin alkaa näkyä matkaajien päätöksissä. Lapin yliopiston professori Antti Honkanen nimeää sen yhdeksi suurista trendeistä, jotka vaikuttavat jo Suomen matkailuun (Polemiikki 2/2019).

Halvan lentämisen ajan arvioidaan päättyvän verojen nousuun. Honkasen mukaan Suomessa kiinnitetään aivan liian vähän huomioita kotimaanmatkailun potentiaaliin.

– Kunnissa ajatellaan, että kiinalaiset tulevat ja pelastavat. Kaikki paikat eivät voi olla kansainvälisesti kiinnostavia, Honkanen sanoi Polemiikille.

Kiinalaiset ovat olleet monen huulilla myös Kuopiossa. Kuinka kestävällä pohjalla nämä ajatukset ja markkinointiponnistukset oikeasti ovat?

Kuopiolla on kaikki mahdollisuudet kehittyä monipuoliseksi alueelliseksi kohteeksi, joka houkuttelee väkeä muualtakin Suomesta.

Kauppa-, ravintola- ja majoituspalvelut alkavat olla jo hyvällä tasolla. Saunamaailmat ja Puijo voivat olla lisukkeita ja lisäsyitä, jotka kääntävät päät ja autojen keulat.

Kun suurta huvipuistoa ei ole, monipuolisuus on välttämättömyys.

Kymmenisen vuotta sitten suuntasimme matkalle Iisalmesta Kuopioon. Tästä tulee nopea läpikävely, ajattelin, kun astuimme Kuopion museon ovista sisään kolmevuotiaan kanssa.

Parin tunnin kuluttua odottelin uupuneena ja onnellisenakin pikkukaverin hiipumista. Kuinka monta innostunutta kiljahdusta ja kysymystä voi yksi mammutti aiheuttaa?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu