Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed Ali on uusi rauhannobelisti. Nobel-komitea perusteli palkintoa Abiy Ahmed Alin saavutuksilla rauhan edistämisen ja kansainvälisen yhteistyön puolesta ja erityisesti Etiopian ja Eritrean rauhalla, jonka rakentamisessa pääministeri oli ratkaisevassa roolissa.

Rauhansopimus on melko tarkkaan vuoden ikäinen. Etiopia ja Eritrea ennättivät vihoitella aina siitä lähtien, kun Eritrea itsenäistyi Etiopiasta vuonna 1993. Maat olivat myös sodassa keskenään rajakiistan takia 1990-2000. Sodassa kuoli kymmeniätuhansia ihmisiä.

Vapaan demokratian kannattaja Abiy ryhtyi välittömästi rauhanrakentamiseen noustuaan pääministeriksi, sillä pian sen jälkeen Etiopia luovutti Eritrealle sotia aiheuttaneen raja-alueen. Abiy on edistänyt rauhanprosesseja muissakin Afrikan maissa.

Kaikki ei sentään ole Etiopiassakaan vielä kunnossa, vaikka Abiy on vapauttanut tuhansia poliittisia vankeja ja perunut oppositiopuolueita koskevia kieltoja. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty kehottaa pääministeriä jatkamaan ihmisoikeuksien parantamisen tiellä.

Rauhanpalkinnon suurin merkitys on siinä, että se nostaa rauhantekijöitä sen havainnollistamiseksi, millaisia teitä kohti rauhaa on mahdollista onnistuneesti rakentaa. Näinä aikoina rauhantekijöitä totisesti tarvitaan.

Rauhanpalkinnon saajaksi veikkailtiin jopa 16-vuotiasta ruotsalaista ilmastoaktivistia Greta Thunbergia, joka perusti koululaisten kansainvälisen ilmastolakkoliikkeen. Hän olikin yksi 301 nimestä, joita ehdotettiin palkinnon saajaksi. Ikä saattoi olla este. Toisaalta Thunbergin toimien merkityksellisyys ei ole vielä tiedossa. Ehkä hänen vuoronsa vielä tulee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu