Pohjois-Savo pärjää suhteessa olosuhteisiin

Tuore Alueelliset kehitysnäkymät -raportti vahvistaa, että Pohjois-Savon talous on hyvässä vauhdissa kasvavista haasteista huolimatta. Tunnusluvut antavat vielä aihetta luottavaisuuteen. Yritysten tilauskanta on pysynyt hyvänä. Talous kasvaa, joskin aiempaa hitaammin, mikä johtaa varovaisuuteen odotuksissa. Uusia investointeja on kuitenkin tehty ja suunnitteilla kolmella keskeisellä seutukunnalla Kuopion, Varkauden ja Iisalmen ympäristössä.

Muun muassa matkailun kasvuun uskotaan maakunnassa vahvasti. Raportissa mainitaan lupaavina hankkeina esimerkiksi Puijon lakialueen kehittäminen Puijo Peak Oy:n johdolla sekä keväällä Kuopion Bellanrantaan valmistunut matkailukeskus Saana.

Hienoiseen huoleen antaa aihetta väestökehitys ja siihen liittyvä työvoiman saatavuuden ongelma. Pohjois-Savon yrityksistä 34 prosenttia ilmoitti rekrytointiongelmista. Ilahduttavasti luku on koko maan alhaisin.

Yritysten ja osaajien kohtaamista on onnistuttu edesauttamaan oppilaitosyhteistyöllä. Esimerkiksi maisteritasoinen, liiketoiminnan ja tekniikan asiantuntemusta yhdistävä Innotech-koulutus on alkamassa. Tekniikan alan yliopistotason koulutuksen puute on kuitenkin yhä ongelmana. Erityisesti koodari- ja ohjelmisto-osaamista kaivataan joka alalla.

Työ- ja elinkeinoministeriön ja ely-keskusten koostamissa kyselyissä on yleensäkin myönteinen perusvire. Pohjois-Savossa optimismia ei tarvitse pakottaa. Elinkeinoelämä on olosuhteet huomioiden hyvässä hapessa. Finnpulpin havusellutehtaan toteutuminen nostaisi aluetalouden kasvuodotukset yhä korkeammalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu