Ilmastonmuutos sylissämme

Oskari Laukkanen Eläkeläinen Kuopio

Jo päättynyt ilmastoviikko on taas pakottanut meidät tämän vaikean asian kanssa kasvokkain. IPCC:n ilmastoraportti on pysähdyttävää luettavaa. Tehdyt päätökset lämpötilan nousun rajoittamiseksi eivät riitä. Merien pinta ja lämpötila nousevat kiihtyvällä nopeudella. Vaikutukset ovat vääjäämättömiä ja ennusteet tulevat toteutumaan.

Nuoret ovat ottaneet ilmastonmuutoksen torjunnan omakseen kaikkialla maailmassa, keulakuvanaan ruotsalainen Greta Thunberg. Ovatko nuoret koskaan olleet näin kiihkeinä ja samanmielisinä yhden asian puolesta? Eivät varmaan. Nuorten ilmastoahdistus on muuttunut raivoksi. Tämä kertoo asian painoarvosta. Heillä on elämä edessään ja he ovat näkemässä, toteutuvatko synkimmät ennusteet. Ja he ovat meidän lapsiamme ja lastenlapsiamme.

Olen miettinyt jo vuosikymmeniä, voisiko nykymaailmassa syntyä kansainvaelluksia, ja millaisia ne olisivat. Vuoden 2015 pakolaiskriisin aikana havahduin ajattelemaan, että ehkä jotakin tällaista. Kun Välimeren yli pohjoiseen tuli hiukan yli miljoona ihmistä, niin Euroopan järjestäytyneiden yhteiskuntien neuvottomuus, voimattomuus ja epäsopu alkoivat tulla ilmi. Tuon kriisin juurisyitä oli niin sanottu arabikevät ja ilmeisesti myös ilmastomuutoksen aiheuttamat kuivuusjaksot Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä.

Ilmaston lämpenemisen ennusteet ovat alkaneet toteutua (jäätiköiden sulaminen, ikiroudan häviäminen, ennennäkemättömät kuivuusjaksot metsäpaloineen, Pohjolan talvien sateet ja pitkät hellejaksot kesäisin).

Ne tuovat varmaan vielä mukanaan paljon sellaistakin, josta emme edes tiedä. Uusia elinalueita etsiviä pakolaisia ei ole miljoonia, vaan ehkä jopa kymmeniä tai satoja miljoonia. Tämä on hirvittävä dystopia. Tälläkö tavalla tulevat toteutumaan Pentti Linkolan synkimmät ennustukset?

Tämän pitää lopullisesti herättää meidät. Tämän pitää säikähdyttää meidät. Jos joku vielä sanoo, että yhden ihmisen teoilla ei ole merkitystä, vastaus hänelle tulee olla: Et voi teettää ikäviä asioita muilla. Et voi syödä kuormasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu