Pidä nuoresta huolta ajoissa

Sanna Kauppinen Kaupunginvaltuutettu (sd.) Hyvinvointijaoston puheenjohtaja Iisalmi

Lokakuu alkoi suru-uutisilla. Savon Ammattiopistossa Kuopiossa tapahtunut silmitön väkivallanteko herätti meidät ymmärtämään, etteivät lehtiotsikoiden karmeudet tapahdu kaukana maailmalla vieraille ihmisille.

Nuoret ja lapset oireilevat ja voivat pahoin meidän omissa kylissä ja kaupungeissa, kodeissa ja kouluissa. Nyt viimeistään on aika myöntää nämä tosiasiat ja tehdä toimia heidän tulevaisuutensa turvaamiseksi.

Syyskuussa julkaistussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemässä kouluterveyskyselyssä todetaan nuorten huolen omasta mielialastaan lisääntyneen. Kyselyyn vastanneet nuoret kokivat aiempaa enemmän ahdistuneisuus- ja masennusoireita.

Nuoret kokevat pelkoa, epävarmuutta ja ahdistusta esimerkiksi maailmanpolitiikan tilanteesta ja ilmastonmuutoksesta sekä kantavat huolta omasta tulevaisuudestaan. Tämä paine ilmenee heikentyneenä mielenterveytenä. Jokaisella lapsella ja nuorella on mobiililaite, jonka kautta maailman tuska ja pahuus ovat heidän ulottuvillaan ja silmissään joka hetki.

Lapsiasiavaltuutettu ElinaPekkarinen kertoo lasten ja nuorten kärsivän myös koulu-uupumuksesta lisääntyneiden suorituspaineiden vuoksi.

Silmiinpistävää oli kyselyssä raportoitu väkivalta. Yhä useampi lapsi ja nuori joutuu henkisen ja fyysisen väkivallan kohteeksi kotona tai kaveripiirissä.

Meillä Ylä-Savon Sote -kuntayhtymässä nuoret ja lapset pääsevät hoitoon hoitotakuun määrittämässä ajassa. Kaikkialla näin ei ole. Lasten ja nuorten psykiatrisen hoitoon pääsyn ja mielenterveyden tukemisen tulee olla yhteiskunnan kärkihanke. Mielenterveydellisistä syistä kirjoitettuja eläkepäätöksiä on koko ajan enemmän. Onko hoitotakuu liian pitkä aika odottaa hoitoa?

Tämä kansallinen ongelma ei hoidu vain mielenterveyspalveluja lisäämällä. Jokaisen lasten ja nuorten kanssa tekemisissä olevan pitää ottaa asia vakavasti. Kysyä lapselta ja nuorelta, mitä kuuluu, ja myös kuunnella vastaus. Huomioida pahoinvointi ja reagoida siihen. Olla läsnä ja välittää. Pidetään huolta. Yhdessä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut