Julkinen anteeksi-pyyntö paikallaan

Ihminen

Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS) antoi vuonna 2018 useita kirjallisia varoituksia työntekijöilleen, jotka eivät sairaalan johdon mielestä täyttäneet 1.3.2018 voimaan tulleen tartuntatautilain 48 §:ää. Sairaalan johto katsoi, etteivät työntekijät ilman influenssarokotetta olleet soveltuvia työhönsä.

Jyrkän laintulkinnan seurauksena KYS siirsi osan työntekijöistä muihin tehtäviin sekä viimeisenä keinona uhkasi työntekijöitä irtisanomisella. Kirjallisista varoituksista uutisoitiin muun muassa Savon Sanomissa (03/2018).

KYSin toiminnasta tehtiin useita kanteluita eduskunnan oikeusasiamiehelle, joista yhteen tuli julkinen päätös kesäkuussa 2019. Siinä todetaan, että Kuopion yliopistollinen sairaala on rokotuskäytännöillään loukannut työntekijöiden perusoikeuksia ihmisoikeussopimuksen 8. artiklan sekä perustuslain 7 § ja 10 § vastaisesti. Päätöksessä esitetään arvioitavaksi, miten kirjallisen varoituksen antamisesta aiheutunut loukkaus olisi oikaistavissa tai korjattavissa sekä hyvitettävissä. Sairaanhoitopiirillä oli syyskuun 2019 loppuun saakka aikaa vastata oikeusasiamiehelle tekemistään toimenpiteistä.

Tähän mennessä KYS on katsonut, että riittäviä toimenpiteitä on ollut perua kirjalliset varoitukset ja pahoitella kullekin työntekijälle henkilökohtaisesti ”asiasta aiheutunutta mielipahaa”.

Näyttää sille, että KYS ei aio rahallisesti tai muutoin korvata työntekijöille selkkauksesta aiheutuneita moninaisia haittoja.

Kun sairaalan johto on kommentoinut kirjallisten varoitusten antamista julkisesti useissa medioissa, on perusteltua odottaa johdolta myös julkista anteeksipyyntöä työntekijöiden perusoikeuksien loukkaamisesta. Tämä olisi KYSin tavoitteleman magneettisairaala-statuksen mukaista ja arvokkuutta omaavaa toimintaa.

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut