Kaikkien tärkeät asiat on turvattu

Sähköyhtiöiden yhdistäminen on esillä Kuopion kaupunginhallituksessa ensi maanantaina. Olli Herranen

Ossi Martikainen Hallituksen puheenjohtaja Savon Energiaholding

Kuopion kaupungin, Savon Energiaholdingin (SEH) ja niiden omistamien yhtiöiden johdon yhteinen työ tuotti hyvän esityksen savolaisesta energiafuusiosta. Kaikista neuvottelukohteista saavutettiin yksimielisyys. Yhdistämisen hyödyt ovat kiistattomat. Kiitän kaikkia neuvottelijoita heidän osoittamastaan vahvasta sitoutumisesta.

Tätä Kuopion ja Pohjois-Savon vetovoimaa, vaikuttavuutta, kuntalaisten taloudellista etua ja ympäristön hyvinvointia palvelevaa asiaa ei ole koskaan aiemmin näin huolellisesti ja vahvoilla selvityksillä perusteltu.

Näyttää kuitenkin siltä, että sisältöä tuntemattomat ja päätöksenteon vastuun ulkopuolella olevat tahot haluavat kaataa hankkeen. Muodollisena syynä esiintyy hallintopaikkojen määrä.

Koko valmistelun ajan on ollut yhteisesti sovittua ja selvää, että omistajakunnat voivat joko hyväksyä tai hylätä esityksen. Muu johtaisi kunkin omistajan lisävaatimusten ja neuvottelupyyntöjen kierteeseen, jossa kansalaisten ja ympäristön hyödyt unohtuvat.

Hallintoa koskevat kysymykset ovat osa omistamisen ja vaikutusmahdollisuuden kokonaisuutta. Kuopio on saanut neuvotteluissa kaikki keskeiset tavoitteensa hyväksytyksi. Yhtiön kotipaikaksi tulee Kuopio, Kuopion sähköverkko säilyy hinnoittelultaan erillisenä tytäryhtiönä, kaukolämmössä on verkostokohtainen hinnoittelu, Kuopion edustaja johtaa nimitysvaliokuntaa ja Kuopion esittämä henkilö valitaan hallintoneuvoston puheenjohtajaksi.

Malli, jossa kukin kunta saa hallintoneuvostoon yhden edustajan alkavaa kymmentä omistusprosenttia kohti, ja hallintoneuvoston valintaperusteiden siirtäminen yhtiöjärjestyksestä vahvempaan osakassopimukseen tehtiin Kuopion edustajien toivomalla tavalla.

Yhtä asiaa ei ole ollenkaan käsitelty julkisuudessa: Savon energiaholdingin nykyisessä osakassopimuksessa on määräys, jossa 40 prosentin omistusosuuden ylittyminen voi johtaa velvollisuuteen lunastaa muiden omistajien osakkeet huomattavan korkealla, miljardiluokkaan nousevalla rangaistushinnalla. Tämä Kuopion kasvun esteeksi muodostuva raja nostetaan esityksessä 50 prosenttiin. En tiedä, ovatko kaikki päättäjät edes noteeranneet tämän asian suurta merkitystä Kuopiolle.

Myös Savon Energiaholdingin muiden omistajien edut on sisällytetty lopputulokseen. Muun muassa omistajien edustus on turvattu hallintoneuvostossa. 20 vuoden aikana hallintoneuvosto on muodostanut tiedonkulun ja omistajaohjauksen välineen. Hallintoneuvostolla on nimitys- ja valvontatehtävä.

Sen toiminta on rakentanut luottamusta yhtiöön ja mahdollistanut suoran palautteen. Vallankäyttö ei ole hallinnut toimintaa. Ajattelutapa ”Kuopio vastaan muut” on hedelmätön. Miksi ei voi nähdä, että ehdotuksessa on 20 omistajaa, joita hyödyttävät samat asiat – ei kaksi omistajaa, jotka niistä kilpailevat?

Poliittista paikkajyvitystä ei hallintoneuvostossa ole. Mutta nytkin sekä hallintoneuvostossa että hallituksessa on neljän puolueen edustajia ja puolueisiin sitoutumattomia henkilöitä. Jatkossa SEH:n hallituksen valinnassa otetaan huomioon alueellisen ja poliittisen jakauman kokonaisuus.

Politiikassa ja myös yritysten hallinnossa muodostunut kokemukseni tunnistaa tässä nyt asian, jota nimitän ”hyvän esityksen syndroomaksi”. Esitystä toisaalta kehutaan, mutta silti halutaan ryhtyä sitä ”parantelemaan”. Silloin motiivi on usein muualla kuin sanotussa.

Savon Energiaholdingin päätarkoitus on säilyttää elintärkeitä yhteiskunnan toimintoja operoiva energia-ala jatkossakin kuntalaisten omistuksessa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut