Aikuisurheilijat ansaitsevat enemmän huomiota

Aikuisurheilun SM-kisat käytiin Iisalmessa vuonna 2016. Kuvassa Veikko Mäkelä. Kai Jäderholm

Outi Markunsalo Aikuisurheilufani Siilinjärvi

Keihäslegenda Seppo Räty lausui haastattelussa, että aikuisurheilijat ansaitsisivat enemmän arvostusta (SS 22.9.). He ovat loistavia esimerkkejä, joilla on terve elämänasenne ja järki päässä, sanoi Räty.

Syyskuun 5.–15. välisenä aikana pidettiin Italiassa aikuisyleisurheilijoiden EM-kisat. Mukana oli noin 5 000 yleisurheilijaa lähes kaikista Euroopan maista ikäluokissa 35 – 100 vuotta. Suomalaisia urheilijoita oli mukana noin 150.

Menestys oli entiseen tapaan tietenkin erittäin hyvä. Suomi sijoittui mitalitilastossa kuudenneksi ja oli paras pienistä maista. Muun muassa kaikki muut Pohjoismaat jäivät taakse. Suomalaisten mitalisaalis oli 35 kultaa, 25 hopeaa ja 17 pronssia.

Luulisi kuopiolaisia yleisurheilufaneja kiinnostavan, että kuopiolaiset Reippaan ja Vipinän yleisurheilijat toivat Kuopioon näistä mitaleista yhden kultamitalin ja kahdeksan hopeamitalia.

Kultamitalin voitti Kuopion Vipinän Riitta Leppämäki N70 kolmiloikassa. Hän sai lisäksi hopeaa 100 metrin juoksussa ja pituushypyssä. Vipinän Sirkka-Liisa Ruuskanen sai hopeaa N75 sarjan 7-ottelussa ja teki samalla uuden Suomen ennätyksen. Toinen hopeamitali tuli korkeushypystä.

Muut hopeamitalit menivät Kuopion Reippaan urheilijoille. Kalevi Honkanen tuli toiseksi M80 keihäänheitossa, jonka voitti Suomen Jouni Tenhu uudella MM-tuloksella. Heikki Pesonen sai hopeaa M70 pituushypyssä ja juoksi myös ankkuriosuuden Suomen M70 viestijoukkueessa, joka sijoittui toiseksi 4 x 100 metrin viestissä. Viestijuoksussa tuli hopeaa myös Reippaan Kirsi Mykkäselle, joka juoksi ankkuriosuuden 4 x 100 metriä viestissä sarjassa N40.

Kisoista tai suomalaisten tai kuopiolaisten urheilijoiden menestyksestä niissä ei ole näkynyt minkäänlaista juttua julkisuudessa. Seppo Rädyn peräänkuuluttamasta aikuisurheilijoiden arvostuksesta ei taaskaan voi puhua.

Kuitenkin aikuisurheilijat ovat urheilijoita siinä missä nuoremmatkin. He harjoittelevat tavoitteellisesti ja tuloshakuisesti ja kilpailevat menestyäkseen. Ja heidän kansainvälisissä suurissa kisoissa saavuttamansa sijat ovat erittäin hyviä.

Olen seurannut aikuisurheilua aktiivisesti vuodesta 2014 lähtien ja kaikissa MM- ja EM-kisoissa Suomi on aina ollut mitalitilastossa parhaimpien joukossa.

Esitän edelleen toivomuksen, että myös aikuisurheilijoiden kisat saisivat suomalaisessa mediassa hyvin ansaitsemansa tilan. Olen huomannut, että ihmisten tietämys aikuisurheilusta on hyvin vähäistä.

Kun julkisuudessa jatkuvasti tuodaan esille huolestuminen siitä, että suomalaiset eivät liiku tarpeeksi, ja tämän liian vähäisen liikunnan haittavaikutukset sekä kansanterveydelle että yksilötasolla, olisi aikuisurheilukisojen tuominen esille mediassa silläkin perusteella erittäin aiheellista.

Suomessa on noin 370 Suomen aikuisurheiluliittoon kuuluvaa seuraa ja niissä aikuisurheilua harrastavia jäseniä yli 10 000. Joukkoon mahtuu vielä uusia urheilijoita.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut