Kuopiolla on varaa tehottomasti hoidettuun tietotekniikkaan

Matti Vanhanen Kuopio

Viime viikkoina olemme saaneet lukea karua tekstiä Kuopion taloudellisesta tilanteesta (SS 12.9.). Lomautuksia ja irtisanomisia on suunnitteilla kaupungin työntekijöille, jotka toimivat peruspalveluissa muun muassa. kouluissa ja terveydenhuollossa. Kuvatun kaltaiset yllättävät säästötarpeet kertovat taloussuunnittelun puutteista ja myös yllättävistä valtiovallan toimista.

Kaupungin hankinnoissa ta- loudellisuus kuitenkaan ei ole aina ollut tavoitteena. Tästä on hyvänä esimerkkinä noin kahden vuoden takainen aloite peruskoulujen tietotekniikkajärjestelmän kilpailuttamisesta.

Toimintaa on vuosien ajan hoitanut Istekki, kaupungin osittain omistama osakeyhtiö. Kaupungin koulujen tietoteknisissä palveluissa on ollut käyttäjien mukaan myös paljon ongelmia.

Tietotekniikan nopean kehityksen vuoksi alalle on syntynyt yksityisiä toimijoita, jotka ovat erikoistuneet toimimaan kapealla, hyvin hallitsemallaan erityisalalla. Valtuustoaloite Kuopion peruskoulujen tietotekniikkapalvelujen hankinnan kilpailuttamiseksi (27.3.2017) sai valtuustossa vain perussuomalaisten kannatuksen, vaikka asia herätti kiinnostusta myös muissa ryhmissä.

Yksityinen yritys, jolla on vastaavaa toimintaa myös muissa Suomen kunnissa, lupautui järjestämään Kuopion peruskoulujen tietotekniset ratkaisut laitteineen ja ylläpitoineen noin 1,2 – 1,5 miljoonaa euroa halvemmalla kuin Istekki. Puolen miljoonan euron kertaluonteisen perustamiskulun jälkeen. Tämän jälkeen kyseinen säästö olisi kertautunut vuosittain.

Syy taloudellisesti järkevän aloitteen hylkäämiselle oli ilmeinen – kaupungilla oli voimassa 4-vuotinen sopimus asian hoidosta Istekin kanssa. Tavallaan on ymmärrettävää, että kaupunki tilaa palvelut osittain omistamaltaan yritykseltä, vaikkei se olisi taloudellisesti mielekästä.

Kaupungin asukas voi mielessään pohtia, olisiko kaupungin kuitenkin perustellumpaa käyttää tuo reilu miljoona euroa vuosittain pikemminkin hoitajien ja opettajien palkkoihin kuin ylihintaisen kunnallisen yritystoimintansa tukemiseen.

Sopimuskauden päättyessä toimittajan vaihtaminen tulee ehdottomasti ottaa uudelleen esille. Mitä muita säästömahdollisuuksia Kuopion tietotekniikkasektorin hoitoon liittyy, tulisi pikaisesti selvittää riippumattomien arvioijien toimesta. Ei yksin nykyisen palveluntuottajan toimesta, jolla on oma lehmä ojassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu