Maailmanloppu ei ole ovella, vaikka paljon on tehtävää

Tulevaisuutta voi katsoa monesta eri näkökulmasta. Paula Pohjamo

Juho Satti Yrittäjä This is how the Earth works Group Oy Leppävirta / Otaniemi

Ilmastokeskusteluun osallistuakseni, olen minäkin sillä kannalla, että maailmanloppu ei ole ovella.

Nykytietämyksen perusteella Ilmastonmuutoksen torjunnan surkeasti epäonnistuessa merenpinta voi nousta vuosisadan loppuun mennessä vajaan metrin. Nousu voi jatkua tiettyyn rajaan senkin jälkeen, muutoksia eliölajien elinolosuhteisiin tapahtuu ja sään ääri-ilmiöt lisääntynevät nykytasostaan.

Seuraukset ovat nykytietämyksen valossa vakavia ja kalliita, ja osin ehkä ennustamattomia. Mutta maailman- tai ihmiskunnan loppu tässä yhteydessä on kuitenkin liioittelua. On myös mahdollista, että nykyinen huolemme osoittautuu tietämyksen karttuessa ylimitoitetuksi.

Päästöjen vähentämisen lisäksi on jo nyt tiedossa tarvittaessa keinoja ilmaston muokkaamiseksi viileämpään suuntaan. Lisäksi, kunhan päästöt pienenevät radikaalisti, ylimääräinen hiilidioksidi ilmakehästä sitoutunee meriin ensimmäisten vuosituhansien kuluessa, meriveden todella hitaan pystysuuntaisen kierron seurauksena.

Tilanne ei siis ole todellakaan toivoton, mutta matkaa kohti ympäristöllisesti kestävää maailmaa pitää toki monestakin syystä toden teolla jatkaa. On myös muistettava, että ympäristölliseen kestävyyteen kuuluu muitakin todella tärkeitä asioita kuin ilmastonmuutoksen torjuminen. Esimerkiksi lannoitefosforin riittävyys.

Ympäristöasioihin liitetään usein myös jonkinlainen epämääräinen epäitsekkyys. Siihen Suomella ei kuitenkaan ole tarvetta, vaan meidän on kaikessa suhteessa katsottava myös terveesti omaa etuamme. Vain kaikin puolin turvallisessa ja hyvinvoivassa maassa on aikaa ja resursseja katsoa kauas tulevaisuuteen.

Meillä on erinomainen mahdollisuus rakentaa entistä parempi Suomi ja maailma. Vaikka paljon on muutettavaa ja parannettavaa monessa muussakin suhteessa kuin ympäristöllisessä kestävyydessä, edeltävät sukupolvet ovat työllään rakentaneet Suomeen puitteet ja lähtökohdat, joista pitää olla kiitollinen.

Edellytykset huikeaan edistymiseen maailmanlaajuisesti ovat hyvät jo siitä syystä, että lukutaito ihmiskunnan keskuudessa alkaa olla melko kattava. Lisäksi kehittyvät käännöskoneet auttavat edistystä madaltamalla kielimuureja.

Yhä suuremmalla osalla ihmiskuntaa on myös aikaa ja mahdollisuuksia ainakin omatoimiseen opiskeluun. Näin ollen ongelmien potentiaalisia ratkaisijoita on koko ajan yhä enemmän.

Ihmiskunnan potentiaalin käyttöön saamiseksi on todella tärkeää hyödyntää Internetin mahdollisuuksia täysimääräisesti. On rakennettava Internet-palveluja, jotka helpottavat ihmiskunnan edistystä. Kehittyvä tekoäly auttaa tässä työssä.

Nykyisenkaltaisesta Internetistä on äärimmäisen hankala hahmottaa asioiden muodostamia kokonaisuuksia. Kokonaisuudet ovat tärkeitä, koska ne samalla tulevat määrittäneeksi ilmiöiden rajat.

Äärettömiltä näyttävien asioiden edessä on liian helppo lamaantua. Vasta kokonaisuuksien ymmärtämisen jälkeen on mahdollista muodostaa tulevaisuudesta toivoa antavat visiot, jotka saavat tehtävän näyttämään mahdolliselta. Visio antaa toiminnalle tarkoituksen ja sytyttää toimintatarmon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu