Pienetkin askeleet ovat tärkeitä Ukrainan kriisissä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi kuluneella viikolla Ukrainan tuoreen presidentin Volodymyr Zelenskyin maan pääkaupungissa Minskissä. Tapaamisen jälkeen Niinistö joutui oikomaan venäläismedian vääriä tulkintoja Suomen suhtautumisesta Venäjän vastaisiin pakotteisiin: Suomi ei suinkaan ole sitä mieltä, että pakotteet pitäisi purkaa, vaan on tiukasti samassa rintamassa muun EU:n kanssa.

Presidentti Niinistö on johdonmukaisesti runsaan viiden vuoden ajan pysynyt omalla linjallaan, jota voi nimittää myös Suomen linjaksi. Keskusteluyhteys Venäjään on säilytettävä Krimin valtauksesta ja Itä-Ukrainan sodasta huolimatta.

Venäläismedian tuoreet tulkinnat saattoivat olla tahallista hämmentämistä. Myöskin joissain läntisissä kommenteissa viisi vuotta sitten Suomen linjaa epäiltiin. Nyttemmin on melko laajasti ymmärretty, että Venäjän eristäminen ei johda toivottuun tulokseen. Muita maita – Ranska yhtenä esimerkkinä – on tullut Suomen linjalle.

Epäilijöitäkin edelleen löytyy, mistä kertovat vaikkapa virolaiskommentit ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) Financial Timesissa julkaistuun haastatteluun. Haavisto patisteli EU:ta kohentamaan suhteitaan Venäjään.

Pienetkin askeleet Ukrainan kriisin lieventämiseksi ovat tärkeitä. Presidentinvaihdos Ukrainassa voi olla jonkinlainen saranakohta. Vankien vaihto Venäjän ja Ukrainan välillä oli yksi myönteinen merkki. Itä-Ukrainan tilannetta pohtiva Normandia-ryhmäkin kokoontuu ilmeisesti vielä syyskuussa.

Myönteisistä merkeistä huolimatta matka on vielä pitkä ja työtä riittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu