Ikiaikaiset paikan-nimet jyrätään

Kuntaliitoksissa pienemmän kunnan vaakunakin jää tavallisesti pois käytöstä. Antti Raatikainen

Liisa Suikkari Helsinki

Rajojen siirtely ja alueiden uudelleen nimeäminen aiheuttavat yleensä raivoisaa vastustusta, mutta sitä tehdään lähes huomaamatta poliitikkojen päättämänä ja virkamiestyönä.

Kun kunnat liittymällä yhteen muodostavat hallinnollisen kokonaisuuden, näyttää tulleen tavaksi kutsua kaikkia liitoksen osia samalla nimellä. Se johtaa harhaan ja aiheuttaa uutisoinnissa suurpiirteisyyttä, jota ei missään muussa yhteydessä hyväksyttäisi: kun kevättulvat nostavat Suomen korkeimman vesiputouksen kuohuja, se ei tapahdu Kuopiossa, vaan 60 kilometrin päässä Maaningalla. Uutisvirrasta voisi poimia joka päivä lisää esimerkkejä.

Joskus näkee myös nimeä nimen päälle -rakenteita: Kuopion Maaninka, Hämeenlinnan Hauho, aivan kuin olisi muitakin samannimisiä. Ne ovat vain turhia ja kankeuttavat tekstiä.

Lapsuus- ja kouluvuosieni kotipitäjässä Maaningalla jopa 200-vuotias Maaningan seurakunta on nykyään Kallaveden seurakunta, aivan kuin se ei voisi kuulua nimensä säilyttäneenä Kallaveden seurakuntaan.

Vanhojen komeiden nimien Raaseporin ja Sastamalan herättäminen henkiin on hieno teko, mutta vain silloin kun kyse on niiden muodostamasta kokonaisuudesta, ei silloin jos häivytetään Huittinen, Urjala ja monet muut vanhat omaleimaiset kuntanimet.

Paikannimiä kohdellaan kuin ne olisivat vain sanoja, jotka voi yhtä hyvin korvata joillain toisilla. Unohdetaan, että seudun ja sen asukkaidenkin identiteetti pohjautuu vahvasti nimeen. Nimi saattaa tuoda viestin menneisyydestä: keitä seudulla on asunut, mitä kieltä he puhuivat, mitä ammattia harjoittivat, mitä viljelivät. Mikä oli seudulle leimallista maaperän, maiseman, tapahtumien vuoksi.

Voiko ajatella, että vanha pitäjä-nimitys otettaisiin käyttöön merkitsemään niitä kuntia, jotka ovat kuntaliitoksessa menettäneet itsenäisen kunnan statuksensa? Perinteisten kuntanimien käyttäminen toisi sijainti- ja tapahtumapaikkatietoihin täsmällisyyttä. Vanhat kuntanimet säilyisivät, ja ihmiset pystyisivät vastaamaan yhdellä sanalla kysymykseen, mistä he ovat kotoisin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu