Marinin visio voi hyvinkin toteutua

Taito Taskinen Kuopio

SDP:n varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin kyseli puolueensa 120-vuotisjuhlassa, miksi ei seuraava tavoite voisi olla neljän päivän työviikko ja kuuden tunnin työpäivä (HS 19.8.).

Marin osoitti johtajuutta. Johtajan ei pidä istua traktorin peräkärryssä selkä menosuuntaan, vaan kasvot tulevaisuuteen. Lyhyt työaika ei toteudu lähivuosina, mutta on hyvä, että siitä keskustellaan. SDP:n Forssan vuoden 1903 puoluekokouksen ”utopistisista” tavoitteista kirkon ja valtion ero on enää tänä päivänä toteutumatta.

Työelämä on mennyt kiireiseksi. Väestötutkimuksen mukaan 2 – 3 prosenttia sairastaa vähintään viikoittain oireita aiheuttavaa työperäistä uupumusta. Neljännes kaikista kärsii lievemmästä työuupumuksesta. ( Akuutti 4.11.2018)

Lyhennettyjä työaikoja kokeiltiin Suomessa 1990-luvulla 30 työpaikassa, joista vajaa puolet oli yksityisiä. Kokeilu tuotti huiman tuottavuusloikan. Muun muassa Nokian Renkaiden tuottavuus koheni 33 prosenttia ( Taloussanomat 19.8.)

Kun digitalisaation ansiosta ammateista ja työpaikoista katoaa tulevaisuudessa eräiden arvioiden mukaan jopa 30 prosenttia, työajan lyhentäminen tarjoaisi töitä yhä useammille.

Työajan lyhennys on kautta aikain kohdannut ideologista vastarintaa. Kun aikoinaan säädettiin laki kahdeksan tunnin työajasta ja vuosilomista, pelättiin, etteivät rahat riitä ja tuottavuus laskee. Toisin on käynyt. Vastapainoksi voitaisiin eläkeikiä nostaa, sillä vähemmän rasitetut työntekijät pysyisivät työkykyisinä pidempään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu