Kumpi on mielestäsi Kuopion brändille tärkeämpi Hanna Partanen – ravitsemusterapeutti vai kalakukkoleipuri?

Soili Porokka

Tiedätkö, mitä tekemistä Anton Lindforssilla on Kuopion kanssa? Entä Hanna Partasella?

Ei se mitään, jos vastasit, että Hanna Partanen on kuopiolaislähtöinen, televisiosta tuttu ravitsemusterapeutti, koska sekin vastaus on oikein.

Anton Lindforss puolestaan ei välttämättä heti sytytä lamppua päässä.

Mutta on toinen ja vielä kuuluisampi Hanna Partanen, ja hän on tehnyt oman osansa, jotta Kuopiota voi kutsua kalakukkokaupungiksi.

Kalakukkoleipuri Hanna Partanen sai leipomonsa kylkeen muistolaatan perjantaina. Se oli ensimmäinen virallinen kunnianosoitus kaupungin tunnetuimmalle Hannalle, jolle tosin ehdotettiin patsasta jo kymmeniä vuosia sitten.

Sen sijaan Anton Lindforsssai reilu kymmenen vuotta Kuopion Saaristokaupunkiin oman nimikkosiltansa, samoin taiteilijat Ellen Thesleff, Fridolf Weurlander ja Unto Koistinen. Saaristokaupungissa on myös presidentti Martti Ahtisaaren mukaan nimetty koulu ja kuopiolaispainija Eino Leinon mukaan nimetty puisto.

Kalakukkomogulin, jollaiseksi Hanna Partasta voi elämäkerran perusteella hyvin kutsua, ”muistomerkki” on ollut tiukemmassa, olkoonkin, että kalakukko liitetään vahvasti Kuopion imagoon.

20 vuotta sitten ilmestyneessä Kaupungin imago -kirjassa kerrotaan, että Kuopio tunnetaan satamasta, Puijosta, kalakukosta, Kuopio tanssii ja soi -tapahtumasta ja silloisesta ortodoksisen kirkon arkkipiispan istuimen paikasta.

Jos kirja kirjoitettaisiin nyt, esimerkiksi Saaristokaupunkia ei voisi ohittaa, sillä sen brändivaikutus on ollut Kuopiolle suuri viimeksi kuluneiden 10 vuoden aikana.

Mielikuvat kaupunginosasta ovat positiivisia, jos ihmisiä kuuntelee. Olin kesällä Puijon tornissa, kun eräs kaupunkilainen esitteli turistille näkymiä: ”Tuolla on se Saaristokaupunki, jossa on hienoja taloja”, hän kertoi.

Mutta tietävätkö nämä kaikki esittelijät ja kuulijat, että monet Saaristokaupungin ”hienot talot” on rakennettu entisten torppien paikoille? Ja kuinka ollakaan, kalakukkoleipuri Hanna Partanen oli yhden torpan tytär, joka soutaen toi kukkoja kaupunkiin myyntiin.

Tarinat ovat kiehtovampia kuin pienet detaljit, joita Saaristokaupungista tällä hetkellä tarjoillaan. On esimerkiksi geotauluja, joiden perusteella minäkin voi tietää, että asuinpaikkani kohdalla Lehtoniemessä on konglomeraattia eli kivettynyttä soraa. Kiva tietää, mutta ei se jää mieltä kiehtomaan.

Eräs tuore tapaus sai kriittisesti pohtimaan, kerrommeko muutenkaan asioista, jotka tempaisisivat mukaansa. Kävin järviristeilyllä, joka ajoi satamasta Saaristokaupunkiin ja takaisin. Matkalla kuulunut nauhoite esitteli muun muassa kaukolämpölaitosta ja kertoi voimalan kattilainvestoinneista. Mitä ihmettä! En jaksa uskoa, että kattilainvestointi on risteilevien ihmisten kannalta tärkeintä informaatiota.

Sen sijaan turisti saattaisi jaksaa kuunnella, jos hänelle kerrottaisiin, missä kuuluisa kalakukko-Partanen syntyi, missä hän kasvoi ja missä hän myöhemmin vietti huvilalla kesiä.

Kierroksen voisi tehdä myös kaupunkipyörillä.

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen esiintyy Kuopion brändikäsikirjassa sivun kokoisena henkilönä.

Kalakukkojen tekijä Hanna Partanen ei ole opuksessa esillä millään tavalla. Savon kielen seura sentään kirjoittaa sivuillaan, että Hanna Partanen oli brändi ennen kuin sanaa edes tunnettiin liike-elämässä.

Kirjoittaja on Savon Sanomien teematuottaja.

Kommentoi