Kuopion keskuskenttä on pysähtyneisyyden muistomerkki

Kuopion keskuskentällä pelattiin heinäkuussa Eurooppa-liigan karsinnan 1. osaottelu KuPS-Vitebsk. Marko Happo

Lasse Lehtinen

KuPS on 2000-luvulla pelannut peräti seitsemän kertaa Euroopan liigan pelejä. Kuopio on samalla joutunut kansainvälisen säälin kohteeksi. Keskuskentällä vastustajien nokkamiehet ällistelivät kamerat käsissä alkeellisia oloja. Niin tekivät romanialaiset, turkkilaiset, valkovenäläiset ja viimeksi puolalaiset. Noissa maissa tämän tason joukkueet eivät pelanneet puisten penkkikatsomoiden edessä edes kommunismin kurjina vuosina.

Järkevän kokoisen jalkapallostadionin tarve paikkakunnalla on ilmeinen. Keskuskenttä on vajaakäytössä oleva alue keskellä kaupunkia ja sen kaava on 1950-luvulta. Luonnon- ja maisemansuojelun kannalta alue on toisarvoinen, mutta tiiviille asumiselle erinomainen.

Seinäjoelle, Rovaniemelle ja Vaasaan on rakennettu laadukkaita suorituspaikkoja. Myös Espoossa vastaava hanke on käynnistynyt. Stadion rahoitetaan myymällä sen kupeeseen nousevien talojen rakennusoikeuksia. Yksityinen raha maksaa sivutuotteena yhteiskunnallisen hankkeen.

Ari Lahti käynnisti aikoinaan selvitykset ja hankesuunnittelun, teetätti havainnekuvat ja videot ja kävi läpi rahoitusvaihtoehtoja. Annettiin ymmärtää, että asia on selvä. Kohta ilmoitettiin, että kaupunki lähteekin itse kehittämään aluetta ja rakentaa areenan. Noita varoja ei kuitenkaan ole löytynyt. Keskuskenttä on edelleen pysähtyneisyyden ajan muistomerkki keskellä kasvavaa kaupunkia.

Päätöksenteon hidastelun vuoksi hankkeiden kustannukset tahtovat kasvaa tai investoinnit jäävät keskeneräisiksi. Hankkeille riittää aina vastustajia, jotka myös löytävät edustajansa paikallishallinnosta.

Takavuosina demarit vastustivat Kuopio-hallin rakentamista. Suunnitelmia karsittiin ja toteutus venyi. Vetkuttelu kallisti hanketta miljoonilla markoilla.

KuPS jatkaa kohta sata vuotta jatkunutta tärkeää yhteisöllistä työtä. Uusia europelejä on taatusti tulossa. Väinölänniemellä pelattiin takavuosina jopa jalkapallon maaotteluja, viimeksi vuonna 1989. Vaatimukset kentän ja katsomon suhteen eivät olleet samat kuin tänä päivänä. Mitat täyttävä stadion toisi näitäkin pelejä uudelleen Kuopioon.

KuPS on tärkeä osa kuopiolaisuutta. Seuran väreissä tytöt ja pojat, naiset ja miehet, tuovat pelikauden aikana tiedotusvälineissä runsaasti näkyvyyttä kaupungille. Ylimmässä sarjassa pelaava joukkue innostaa aina uusia ikäluokkia lajin pariin. Vetovoimatekijöillä on merkitystä myös kun nuoret valitsevat työ- ja opiskelupaikkakuntansa.

Olosuhteita rakennetaan aina vuosikymmeniksi eteenpäin. Kuopio on kasvava yliopistokaupunki, joka tarvitsee virikkeitä myös vapaa-ajalle. Niitä ovat harrastusmahdollisuudet ja elämykset.

Stadion ei hyödytä vain jalkapalloa vaan samalla saadaan monitoimiareena, jossa voi urheilla muutakin kuin jalkapalloa, järjestää näyttelyitä, konsertteja ja suuria yleisötapahtumia, vaikkapa herättäjäjuhlia.

Kuopiossa on myös valmistauduttava Ari Lahden jälkeiseen aikaan. Kaupungin kannattaa hyödyntää harvinainen tripla, jossa paikallisen seuran tuki ja turva on samaan aikaan lajiliiton puheenjohtaja ja varteenotettava valtakunnallinen yrittäjä.

Nykyisten päättäjien ei soisi jäävän historiaan joukkona, joka kuihdutti lajin ja tukahdutti 100-vuotiaan seuran oloihin, jotka olisivat olleet edullisesti korjattavissa.

 

Kirjoittaja on toiminut Kuopion Elon johtokunnan ja HJK:n hallituksen jäsenenä, Euroopan parlamentin Friends of Football -ryhmän puheenjohtajana vuosina 2007 – 2009 ja Veikkausliigan puheenjohtajana vuosina 2010 – 2017.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu