Tolkun puheille ja teoille on tilausta ilmastoasioissa

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri on näköalapaikalla ilmastoasioissa. Tällä hetkellä tehtävää hoitaa suomalainen Petteri Taalas, joka katsoo keskustelun ilmastoasioista riistäytyneen käsistä. Laajassa haastattelussa hän linjaa, mikä on tärkeää, mikä on vähemmän tärkeää ja neuvoo kansalaisia kriittisyyteen (Talouselämä 6.9.).

Meteorologian alalta tohtoriksi väitellyt Taalas katsoo, että ilmasto-ongelman ratkaisun ydin on fossiilienergiasta luopuminen. Ei siis metsien hakkuiden vähentäminen Suomessa, tai lihansyönnistä luopuminen tai lasten hankkimisesta pidättäytyminen, kuten julkisuudessa on kovin usein esitetty. Taalas näkee ilmastokeskustelussa uskonnollisen ääriliikkeen piirteitä: ”IPCC:n raportteja on luettu kuin Raamattua, haetaan tiettyjä jakeita, joista haetaan perusteita omille ääriajatuksille”.

Taalas vieroksuu ajatusta, jonka mukaan kauppasota ja talouskriisit hyödyttäisivät ilmastoasioissa. Hänen mielestään ”ilmastotoimissa maaperä on paras silloin, kun ei ole muita murheita”. Asiantuntijatkaan eivät vältä Taalaksen tykitystä. Hän muistaa itse toivoneensa 20 vuotta sitten otsonitutkimukselle julkisuutta ja samalla lisää rahoitusta omalle alalle.

Metsäkeskustelussa liikkeellä on Taalaksen mielestä ollut tahoja, jotka eivät pidä muutenkaan metsien käyttöä myönteisenä ja heille hiilinielukeskustelu on vain uusi argumentti.

Taalaksen kaltaisille tolkunpuhujille on kovasti tilausta, mutta tolkun tekoihinkin pitäisi päästä. Siksi Taalaksen ehdotus ilmasto-Korpilammesta onkin hieno: laaja-alainen joukko saman pöydän ääreen kiihkottomasti pohtimaan, mikä on Suomen kannalta järkevää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut