Hävikkiruuan myynnin soisi yleistyvän

Hävikkiruoka ei ollut ennen vanhaan ongelma, kun ruuantähteitä voitiin luovuttaa esimerkiksi sikaloille.

Enää sellainen peli ei vetele, hyvästä syystä. EU:ssa kaiken ruokajätteen käyttö tuotantoeläinten ruokinnassa on ollut kiellettyä jo pitkään. Kiellolla torjutaan tautiriskejä, joista tunnetuin lienee suu- ja sorkkataudin riski. Ajankohtainen tautiriski on afrikkalainen sikarutto, joka sekin leviää helposti ruokien ja siten myös ruuantähteiden välityksellä.

Muiden muassa Kuopion koulut ovat ryhtyneet tarjoamaan koululaisten lounaan jälkeen tähteelle jääneitä ruokia koulun ulkopuolisille ihmisille 1,5 euron ateriahintaan. Kuten moni on huomannut, ravitsevan ja maukkaan lounaan saa halvalla, eikä tarvitse tiskata (Savon Sanomat 5.9.).

Olkoon syy köyhyys, saituus, laiskuus tai ekologisuus, yli jääneen ruuan syömiseen sopii kannustaa. Kaikesta kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta noin kolmannes syntyy ruuasta. Jos syöjiä valmiille ruualle ei ole, tähteelle jäänyt ruoka on hävikkiä, joka menee roskiin ja kenties sitä kautta kompostiin. Sellainen on silkkaa tuhlausta.

Valtakunnallisella Hävikkiviikolla ensi viikolla Servica, Jätekukko, Savonia-ammattikorkeakoulu ja Kuopion kaupunki järjestävät koulukampanjan, jossa hävikkilähettiläät kertovat, miten torjua ruuan tuhlausta. Hyvä, hyvä, mutta kampanjaa sopisi yhä laajentaa, esimerkiksi Servican muihin asiakkaisiin kuten sairaaloihin, päiväkoteihin ja hoivakoteihin.

Hävikkiruuan tarjoamiseksi ulkopuolisille pitää tietysti nähdä vaivaa, mutta se kannattaa, sillä ympäristö kiittää ja ehkä veronmaksajakin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut