Ilmastotyössä tarvitaan kaikkia – urheiluseurakin voi olla mukana

Sirpa Mustonen Viestintäpäällikkö Motiva Oy

Hiilineutraali tulevaisuus on mahdollinen, kun katsomme arjen tottumuksia ja käytäntöjä uusin silmin. Yhteiskunnan suurten kysymysten kuten energian tuottamisen ja käytön muutoksen lisäksi tarvitaan valtava määrä pieniä arjen korjausliikkeitä. Pienkokeilut auttavat tunnistamaan arkisten elintärkeiden asioiden kuten ruokailun aiheuttamia hiilipäästöjä ja keksimään ratkaisuja niiden vähentämiseksi.

Pienkokeiluissa monenlaiset toimijat pääsevät näyttämään kekseliäisyytensä ja taitonsa. Hyvä esimerkki tästä on Leppävirran Urheilijat ry:n särkikalakokeilu, jossa järjestettiin kaiken kaikkiaan 50 pilkki- ja onkitapahtumaa ja saatiin 1 447 kiloa särkikalaa pois järvistä ja hyötykäyttöön. Parin sadan osallistujan voimin kalastettua särkeä toimitettiin noin 50 kalanhakijalle ja 20 ikäihmiselle.

Kokeilu nosti lähiruokakeskustelun alueen mediaan ja monissa tapahtumissa jaettiin särkikalareseptejä ja maistatettiin kalaruokia. Samalla näytettiin, että urheiluseura voi ottaa näkyvästi vastuuta ympäristöasioista. Kokeilu osoitti, että ihmisillä on halua käyttää järvikalaa ja tehdä ekologisia valintoja, kunhan saatavilla olisi perattua kalaa tai puolivalmiita ja valmiita kalavalmisteita.

Toinen käytännöllinen kokeilu onnistui puolittamaan kouluruokailun ilmastovaikutuksen. Lopputuloksena saatiin kuuden viikon Kouluruoka 2030 -lista, jonka suunnittelussa huomioitiin keittiöammattilaisten ja lasten näkemykset. Listaa testattiin viikon ajan keväällä 2019 Muuramen kouluissa. Teemaviikon aikana saatu päästövähennys vastasi noin 30 000 kilometrin autolla ajoa. Samalla keittiöhenkilökunta oppi aiheesta ja pääsi kokeilemaan uusia raaka-aineita. Muut Suomen koulut voivat vapaasti hyödyntää ruokalistaa.

Ympäristöministeriön kokeiluhaussa etsittiin ratkaisuja kansalaisen hiilijalanjäljen puolittamiseen. Kokeiluja valittiin kaikkiaan 15 arkiliikkumisen, kotien energiatehokkuusratkaisujen sekä kestävän paikallisen kuluttamisen teemoissa. Valtionyhtiö Motiva Oy:n koordinoima Kokeilun paikka on tapa yhdistää ideoijat, toteuttajat, sparraajat ja rahoittajat. Löydä sisäinen kokeilijasi ja seuraa Kokeilun paikan hakuja. Kuka tahansa voi olla kokeilija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu