Kommentteja Heikki Elonheimon mielipiteeseen eläkkeistä

Kirjoittajan mukaan eläkeläisten ostovoiman kasvu ei auttaisi kansantaloutta. Anu Mattila

Matti Rissanen DI (eläkkeellä) Kaavi

Palkansaajat ja työnantajat maksavat eläkkeet työeläkemaksussaan, joka on nyt 24,4 prosenttia, joten 2,5 miljardin euron lisäys eläkkeisiin olisi poissa heidän ostovoimastaan.

Kansantalouden kannalta eläkeläisten ostovoima on poissa palkansaajien ja työnantajien ostovoimasta eikä yhtään mitään lisää. Eläkeläisten maksamat verotkaan eivät tule siten eläkeläisten omasta pussista.

Reaalimaailmassa lisäeläkemenot maksavat aina lopulta palkansaajat ja työnantajat työeläkemaksuissaan. Samaan nettoverovaikutukseen päästäisiin pudottamalla vastaavasti palkansaajien työeläkemaksua, joka olisi verotettavaa tuloa palkansaajille.

Kaikki eläkevarat sijoitustuottoineen on varattu nykyisten ja tulevien eläkkeiden maksamiseen, työeläkerahastoissa ei ole vapaata rahaa käytettäväksi eläkkeiden ylimääräisiin korotuksiin tai työeläkeindeksien korottamiseen.

Eläkeläisten saamien eläkkeiden tuottama ostovoiman lisäys kansantalouteen on 0 euroa, paitsi oikeaa palkkaa saavien ja oikeissa töissä olevien eläkeläisten palkat. Eläkeläiset eivät tee tuottavaa työtä, josta maksetaan osana arvonlisäyksestä palkka ja eläkemaksut. Eläkeläisten eläkkeet ovat muiden kustantamia sosiaalimenoja.

Työeläke perustuu TEL:n mukaiseen ennen eläketapahtumaa ansaittuun eläkepalkkaan eikä johonkin tulevaisuuden palkkatasoon. Eläkepalkan perusteena olevista palkoista on maksettu työeläkemaksut eli se on ansaittu etuus. Eläkkeelle jäännin jälkeen tulevasta palkkatason yleisestä noususta ei kukaan eläkeläinen ole maksanut eläkemaksuja, joten se ei ole ansaittua etuutta.

Eläkkeiden tason ei pidä seurata millään tavalla työelämässä nyt olevien luomaa arvonnousua. Nykyinen 20 prosentin siivu palkkojen noususta on hyvinkin riittävä. Eläkemaksuja ei ole maksettu tulevasta palkkojen noususta.

Lain mukaan palkkatason nousu huomioidaan 20 prosentin painokertoimella ja hintatason nousu 80 prosentin painokertoimella. Näillä määritelmillä TEL-lain laatijat ovat päättäneet kohtuullisen elintason säilyvän eläkeläisillä. Näin on menetelty jo yli 20 vuotta ja tullaan jatkossa menettelemään, ellei muuta säädetä.

Työeläkkeet ovat nousseet enemmän kuin inflaatio eli kustannustaso. Kustannustasoindeksi oli 1398 vuonna 1996, ja vuonna 2018 se oli 1951, muutosta +39,5 prosenttia. Työeläkeindeksi oli 1737 vuonna 1996, ja vuonna 2018 se oli 2548, muutosta + 46,7 prosenttia.

Työeläkkeiden ostovoima on siis noussut enemmän kuin inflaatio eli eläkeläisten elintaso on noussut eikä laskenut. Eläkkeitä ei tule vertailla keskipalkkoihin.

Vuonna 1996 voimaan tulleessa TEL-laissa ei ollut säädöstä sen määräaikaisuudesta, vaikka niin yleisesti luullaan.

Myöskään lakiesityksen perusteluissa ei ollut mainintaa esimerkiksi pyrkimyksestä palauttaa puoliväli-indeksi myöhemmin. Esityksen perusteluissa olevat pitkän aikavälin laskelmat on tehty olettaen lain olevan voimassa pitkälläkin tulevaisuudessa.

Eläkerahastojen varallisuus on syntynyt lähes kokonaan vuosina 1989–2012 kerättyjen työeläkemaksujen ylijäämistä ja niiden sijoitusten arvonnousuista ja tuotoista. Vuodesta 2013 alkaen eläkerahastot ovat kasvaneet vain arvonnousuista ja tuotoista. Eläkkeitä on jo osin rahoitettu kuusi vuotta rahastojen tuotoista.

Vuonna 2018 työeläkkeitä maksettiin 27,7 miljardia euroa, työeläkemaksuja kerättiin 26,5 miljardia euroa. Eläkelaitosten toimintakulut olivat 0,5 miljardia. Työeläkerahastojen tuotoista käytettiin työeläkkeiden maksuun 1,6 miljardia euroa. Summa tulee nousemaan merkittävästi tulevina vuosina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu