Jalkapallostadioninsuunnitelma on ongelmallinen

KuPS kohtasi puolalaisen Legia Varsovan elokuun akussa Eurooppa-liigan ottelussa. Kirjoittajan mukaan areenan laajennus 4 500 katsojalle riittäisi hyvin europelienkin alkukierroksille. Paula Pohjamo

Kari Keino

Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen kysyy paljonkin etukäteen puhuttaneesta 8 000 hengen jalkapallostadionhankkeesta, että ”onko tälle investoinnille koskaan oikea aika?”. Voin vastata suoraan kaupunginjohtajalle: ei ole nyt eikä myöskään näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa.

Kuopiossa jalkapallostadion on tarkoitettu pääasiassa jalkapallon miesten Veikkausliigan ottelujen pelaamiseen ja katsomiseen. Se on sen ehdoton toiminnallinen ykkösprioriteetti.

Toiseksi tärkein prioriteetti on mahdolliset europelit, sikäli mikäli KuPS niihin ylipäänsä tiensä selvittää. Jo noin 4 500 hengen katsomotilat riittävät hyvin europelien kahdelle ensimmäiselle kierrokselle, johon viimeistään KuPS:n pelit eurokentillä tuppaava tyssäämään.

Kaikki muut toiminnot, satunnaiset konsertit 1–2 kertaa vuodessa, KuPSin naisten seurapelit ja muut ovat toissijaisia ja vähämerkityksellisiä mahdollisen uuden 8 000 hengen stadionin kokonaiskuvassa.

Lisäksi stadion on poissa yleisötilaisuuksista useita kuukauksia talvella.

 

KuPSin miesten peleissä käy keskimäärin futiskauden aikana noin vajaat 3 000 katsojaa per peli. Yli 4 000 katsojan kävijämäärät ovat harvinaisia, mutta eivät toki aivan tavattomia.

Stadionin katsomokapasiteetti tulee mitoittaa tuon keskimääräisen katsojamäärän mukaan lisättynä noin 1 000–1 500 katsomopaikalla näitä mahdollisia tavallisuudesta poikkeavia yleisöryntäysotteluja silmälläpitäen.

Ihanteellinen katsomokapasiteetti Kuopion jalkapallostadionille olisi siis noin 4 500 hengen stadion. Ei suinkaan 6 000 saati 8 000 hengen. Vähemmän on enemmän tässä tapauksessa.

Nykyisen stadionin ”aurinkokatsomo” on huonokuntoinen ja joutaa pikimmiten purkaa pois. Sen tilalle noin tuhannen hengen moderni istumapaikkakatsomo ja eteläkaarteeseen noin 300 hengen katsomotilat, niin aletaan olla tuossa 4 500 hengen kompaktissa katsomokapasiteetissa.

Näihin rakennelmiin menenee rahaa noin 2–3 miljoonaa euroa eikä 20 miljoonaa, kuten julkisuuteen on kerrottu uusimpina hintatietoina.

 

Ylisuurta katsomokapasiteettia on vaikea perustella järkevästi. Sitä ei voi perustella KuPSin Veikkausliigan katsojamäärillä eikä europelien alkukierrosten katsojamäärillä.

8 000 hengen stadionia ei myöskään kannata rakentaa sillmälläpitäen paria vuotuista 20 000 hengen konserttia tai yhtä jalkapallon A-maaottelua vuodessa-kahdessa Färsaaria tai Viroa vastaan.

Joten, järkevästi ja maltilla Kuopion jalkapallostadionia uudistamaan. Puolityhjä 8 000 hengen jalkapallostadion näyttää aika karsealta stadionin lehtereiltä sekä televisioruudusta nähtynä. Vaikutelma ei olisi kovin Kuopion vetovoimaa lisäävä, ja olisi erittäin huonoa kaupungin imagorakentamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu