Ilmasto, säilytettävä luonnonperintökohde

Kirjoittajan mukaan vesihöyryn määrän kasvu ilmakehässä on lisännyt sään ääri-ilmiöitä. Veini Oksanen

Rauno Taskinen Kapteeni evp. Varavaltuutettu (kd.) Kuopio

Tunnettu avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja on ottanut kannan, että ihminen aiheuttaa ilmaston lämpenemistä, lämpeneminen voi olla tuhoisaa ja tätä on mahdoton enää kiistää. Lisäksi hän näkee tämän päivän keskustelussa ideologian ajavan järjen ohi.

Ylen Aamu-tv:ssä (30.7.) haastateltiin Ilmatieteen laitoksen ilmastontutkimusohjelman tutkimusprofessori Hannele Korhosta. Hän kertoi, että tutkimusten mukaan maailman ilmastojärjestelmässä on nykyään enemmän lämpöä.

Helle-ennätykset on murskattu kuluvan kesän aikana 1,6–2 asteella ja eri puolilla maailmaa on julistettu hätätila helteiden takia. Korhonen toi esille myös sen, että globaaleja päästöjä on saatava vähenemään jopa puolella, jotta saadaan estetyksi ilmaston lämpeneminen.

Puhuessaan hellejaksojen lisääntymisestä Korhonen kertoi myös, että suihkuvirtaukset ovat heikentyneet. Tämän takia syntyy paikallaan pysyviä korkeapainealueita, jolloin hellepäivien määrät ovat kaksin- tai paikoin kolmikertaistuneet.

Maapalloa kiertävät suihkuvirtaukset syntyvät siitä, että auringon säteily aiheuttaa napa-alueiden ja päiväntasaajan välille suuret lämpötilaerot.

Tämä sekä maapallon pyörimisliike ja fysiikan lait saavat aikaan ilmakehän alimman osan, troposfäärin, yläosaan 5–10 kilometrin korkeudelle nopeudeltaan 30–120 metriä sekunnissa liikkuvia putkimaisia suihkuvirtauksia. Nämä napa-alueen ”jetit” voivat yltää jopa 12 kilometrin korkeuteen.

Viime vuosikymmenen aikana napa-alueiden meren sulana oleva alue on laajentunut, ja napojen ja päiväntasaajan välinen lämpötilaero on kaventunut. Tämä on heikentänyt ilmastojärjestelmään liittyvien suihkuvirtauksien voimakkuutta sekä niiden mutkittelevuutta. Jetin mutkittelevuus saa aikaan sään liikkumista.

Työvuosiltani Ilmavoimissa muistan mielenkiintoisen tapahtuman. Islannista uutisoitiin ison jäätikön alla olevan tulivuoren tulleen aktiiviseksi, ja vaikutusalueella olevia asuttuja alueita evakuoitiin pelätyn tulvavaaran takia.

Tulivuori purkautui, jäätikkö suli, mutta tulvia ei tullut. Sulaessaan jää haihtuikin vesihöyryksi ilmaan. Huomasin myöhemmin, että kiemurteleva suihkuvirtausalue ”laskeutui” pohjoisesta etelämmäksi ja tuli suuremmin huomioitavaksi Karjalan Lennoston toimialueen lentosäähän.

Nostan tämän asian esille siksi, että ilmakehässä olevan vesihöyryn määrä on lisääntynyt jäätiköiden sulaessa ja meriveden höyrystyessä. Tällä selittyvät globaalit lisääntyneet hirmumyrskyt rankkasateineen ja ääri-ilmiöineen.

Pidentyneet hellejaksot ovat aiheuttaneen Euroopassa tuhansien ihmisten ennenaikaisen kuoleman. Hiilidioksidin lisääntyminen vaikuttaa nopeimmin ilmaston lämpenemiseen.

Valtaoja ja Korhonen uskovat, että ilmaston lämpeneminen pysäytetään uudella teknologialla.

Olen sitä mieltä, että puhdas energia tuotetaan pääosin aurinko-, tuuli- ja ydinenergialla. Tämän rinnalla sidotaan hiilidioksidia teollisuuslaitosten savukaasuista ja kehitetään järjestelmiä sitomaan sitä ilmasta. Parhaiten sitomista tehdään istuttamalla puita kaikkialle.

Suomen toimenpiteet ovat joidenkin mielestä perhosensiiven iskuja globaalissa järjestelmässä, mutta mielestäni innovaatiomme auttavat koko maailmaa säilyttämään ilmakehän koostumuksen elinkelpoisena – suihkuvirtauksineen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu