Kotvimista ja vääjäämistä

Kotviminen oli minulle ihan uusi sana, vaikka sen väitetään itämurteisiin kuuluvan. Merkitsee kuulema asioiden lykkäämistä, vetkuttelua, hienosti sanottuna prokrastinaatiota. Suhtautuminen toimintaan kuvastuu siinä, mitä sanaa kukin tykkää käyttää. Onko viivyttely saamattomuutta, laiskuutta, tarmon puutetta, vai onko sittenkin kyse luovasta tauosta, harkinnasta, asian kypsyttelystä?

 

Kummallekin suuntaukselle löytyy kannattajansa, ja asiaa on ihan tutkittukin. Toiset neuvovat, miten vetkuttelua vastaan voi taistella. He näkevät asioiden lykkäämisen olevan seurausta sisäänrakennetusta tavasta priorisoida lyhyen aikavälin tarpeet ja vaikeudesta keskittyä kunnolla pitemmän tähtäimen projekteihin. Loputon asioiden lykkääminen kuitenkin tuottaa kielteisiä tunteita ja stressiä. Silloin pitäisi tarjota itselleen keppiä ja porkkanaa: vaikeuttaa vetkuttelua karsimalla sitä auttavat asiat (kuten kännykän räplääminen) ja houkutella itseään eteenpäin kuvittelemalla, miten hyvältä tuntuu, kun saavuttaa edes seuraavan etapin suoritettavasta tehtävästä.

Väitetään, että jos tehtävällä on aikaraja, sen hahmottaminen on vaikeampaa, jos deadline on vaikka eri kuukaudella kuin mitä eletään. Testeissä koehenkilöiden tehoa siivitti se, että aloitus- ja lopetuspäivät merkattiin kalenteriin samalla värillä!

Joka tapauksessa tutkijat ovat sitä mieltä, että vetkuttelussa ei ole kyse laiskuudesta, vaan tehtävään liittyvistä kielteisistä tuntemuksista – tylsä homma, entäs jos en onnistukaan... Niitä voi yrittää helpottaa olemalla armollinen itseään kohtaan ja antamalla anteeksi vetkuttelunsa. Tämä voi laukaista tilanteen ja helpottaa tehtävään tarttumista.

 

Joillakin ihmisillä on päin vastoin tapana ehättää tekemään asioita heti kuin suinkin, vaikka pieni odottelu helpottaisi työtä. Jos vaikka aikoisi Kuopion torilla ostaa perunoita, herneitä ja laatikon mansikoita, niin ostaisi sen mansikkalaatikon tehokkaasti ensimmäisenä, kun sattui kulkemaan heti mansikkakojun kautta, ja raahaisi sitä mukanaan etsiessään parhaita perunoita ja makoisimpia herneitä.

Tämä hötkyily on ahkeran ja tunnollisen työntekijän pimeä puoli, sanovat tutkijat: pitäisi malttaa hetki ja suunnitella järkevä etenemisjärjestys.

Varmaankin enemmän on kuitenkin vetkuttelijoita, siis kotvijoita. Törmäsin tuohon sanaan lukiessani esittelyä kirjasta Kotvimisen vallankumous. Sen kirjoittajien mielestä kotviminen voi olla myös oleellinen osa työntekoa, pieni tauko, joka mahdollistaa hyvän tuloksen. Esimerkiksi kalastaminen voi olla järkevää keskeyttää hetkeksi, jotta kaloilla on aikaa palata apajalle. Kotvittaessa aivot myös saavat tilaisuuden kehitellä uusia ajatuskulkuja.

Kielteisissä tapauksissa kotviminen on muuttunut vääjäämiseksi (ihan outo sana sekin), joka on haitallista lykkäämistä. Sitä esiintyy työpaikoilla, kun tehtävää on liikaa tai asioiden kulku epäselvää.

 

Hienostuneilla ranskalaisilla on sananlasku, että jos pitää pussata vuohta hännän alle, sitä toivoo, että häntä olisi jo nostettu (opin tämän viisauden hyvästellessäni ranskalaista kansantanssiryhmää, jota olin tulkannut Suomessa).

Jos siis edessä on jotain väistämätöntä ja vastenmielistä tai vain hankalaa, härkää sarvista tai vuohta hännästä tarttuminen voi antaa voimaannuttavan helpotuksen elämyksen.

Näin kesäaikaan lomalla olo tai lyhyempikin tauko voi olla oivallinen tilaisuus positiiviselle kotvimiselle. Sitä voisi soveltaa isommassa mittakaavassa kuin mihin arjen huiskeessa on tilaisuutta, vaikka koko elämäntilanteeseensa. Ehkä maan hallituskin kotvii parastaikaa sotea ja muita isoja ratkaisuja.

 

Kirjoittaja on Savon Sanomien yhteisötoimittaja.

Lue lisää aiheesta