Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palokin kosket vapaaksi maakunnallisena yhteistyönä

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen kehui sunnuntaisessa artikkelissaan karjalaisten saavutuksia luonnon jalokalojen hyväksi, syystäkin (SS 28.7.). Lopuksi hän heitti pallon Palokin koskien vapauttamisesta savolaisille.

Savolaisena kalastajana ajattelin näin alkuun heittää väkäsettömän perhon takaisin Karjalaan, Palokin voimalaitoksen omistajalle eli Pohjois-Karjalan sähkö Oy:lle.

Palokin koskien palauttamisesta kaloille ja kalastajille on vuosien saatossa käyty värikästä keskustelua. Hankkeen kalleutta on kauhisteltu. Ylivoimaisesti isoin kustannus näyttäisi olevan voimalaitos.

Pikagooglauksessa kävi ilmi, että laitoksen 1990-luvulla omistanut Fortum tarjotteli laitostaan kalastajille 60 miljoonalla markalla. Uudemmissa jutuissa markat näyttävät vaihtuneen euroiksi. Hankkeen kokonaishinnassa puhutaan 65 miljoonasta eurosta, josta valtaosa tulisi voimalaitoksesta.

Vaikka inflaatio onkin rullannut, niin tuo Fortumin tarjous on nykyrahassakin ”vain” 14 miljoonaa euroa, joten uteliaalle savolaiselle jää paljon kysymyksiä.

Laitoksen nykyinen omistaja Pohjois-Karjalan Sähkö Oy on vakavarainen yritys, joka pehmentää imagoaan myös ympäristöystävällisyydellä. Kalamiehiä suuresti ilahduttanut hanke on muun muassa Saimaan lohen kutualueen rakentaminen Pielisjokeen.

Yritykseltä ja sen juuri energianeuvoksen arvon saaneelta toimitusjohtajalta toivoisikin tarkennusta Palokin voimalaitoksen hinnoitteluun.

Paljon kertova tieto olisi muun muassa hinta, jonka yhtiö vuosituhannen vaihteessa maksoi laitoksesta sen edelliselle omistajalle ja sen jälkeen laitokseen tehtyjen investointien kustannukset.

Alaa ja sen tulon ja tuloksen muodostusta tuntemattomana tekee helposti täysin vääriä päätelmiä. Pohjois-Karjalan Sähkö -konsernin liikevaihto viime vuonna oli 114 ja tulos 13 miljoonaa euroa.

Vuosikertomuksessa todetaan, että omien vesivoimaloiden osuus sähkön tuotannosta oli vajaa viidennes. Palokin osuuden vesivoimasta on toisaalla kerrottu olevan noin kuudennes. Palokin osuus sähkön myynnistä olisi näin ollen noin 3 prosenttia.

Jos Palokin ”liikevaihto” vastaisi tuota osuutta liikevaihdosta, se olisi 3,4 miljoonaa euroa, jolloin Fortumin tarjouskin vaikuttaa hinnakkaalta (3 kertaa liikevaihto).

Koko konsernin maa- ja vesialueiden ja rakennusten arvo taseessa on noin 15 miljoonaa euroa, joten sieltäkin on vaikeaa löytää perusteita nykyiselle hintatasolle.

Karjalaiset ovat ehtineet tehdä erinomaista työtä arvokalojen puolesta. Karjalaisten ymmärrystä ja yhteistyötä tarvittaisiin nyt myös savolaisen huippuhankkeen käynnistämisessä.