Työikäisten mielenterveyttä edistetään työpaikoilla

Jaana Vastamäki Erityisasiantuntija Sosiaali- ja terveysministeriö Salla Toppinen-Tanner Ohjelmapäällikkö Työterveyslaitos

Puhe mielenterveydestä keskittyy pitkälti häiriöihin ja hoitoihin. Hyvän hoidon lisäksi tarvitsemme ennaltaehkäisevää mielenterveyden vahvistamista työpaikoilla.

Suomessa työurat katkeavat yhä useammin mielenterveyssyistä, yleisimmin masennuksen vuoksi.

Työkyvyttömyyseläkkeelle jäädään keskimäärin jo 45-vuotiaana. Inhimillisen kärsimyksen lisäksi menetämme vuosittain työpanosta vähintään 2,5 miljardin euron arvosta.

Mielenterveysongelmien ennaltaehkäisy on kannattavaa niin taloudellisesta kuin inhimillisestä näkökulmasta.

Mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön, työstä saatu palaute ja arvostus sekä esimiehen ja työtovereiden tuki ovat hyvän mielenterveyden tukipilareita.

Työpaikoilla tuleekin olla riittävää osaamista mielen hyvinvoinnin tukemiseen, mielenterveysongelmien ennaltaehkäisemiseen sekä työkyvyn ja työhön paluun tukemiseen.

Työkyvyn heikentyessä työtä voidaan muokata työntekijälle sopivaksi, ja räätälöityjä ratkaisuja voidaan etsiä yhdessä työterveyshuollon kanssa.

Usein sopivasti mitoitettu työ tukee paremmin kuntoutumista kuin pidemmäksi aikaa töistä pois jääminen.

Työ itsessään tukee mielen hyvinvointia ja työssä käyvät ovatkin terveempiä kuin työtä vailla olevat.

Tarvitsemme nyt pitkäjänteistä, monialaista asenteiden ja yhteistyömuotojen kehittämistä, jotta mahdollisimman moni meistä voi osallistua työhön.

Sosiaali- ja terveysministeriön johdolla valmistellaan parhaillaan mielenterveyspoliittisia linjauksia, jotka ohjaavat mielenterveystyötä vuoteen 2030 saakka.

Kun satsaamme mielenterveyteen työpaikoilla nostamme työllisyysastetta, lisäämme työn tuottavuutta ja pidennämme työuria.

Mielenterveys on työelämän voimavara, pidetään siitä hyvää huolta ajoissa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut