Kuoppaista kanavankatselua

Soile Juvonen-Toivanen Juankoski

Juankoskella on kaksi kanavaa, Juankosken ja Karjalankosken kanavat, jotka valmistuivat vuonna 2002. Juankosken kanava sijaitsee aivan keskustassa, Karjalankosken kanava siitä nelisen kilometrin päässä.

Ensimmäisinä vuosina kanavat olivat vilkkaassakin käytössä, mutta nyt käyttöaste on siitä hieman hiipunut. Kuitenkin vesireitti Kuopiosta Juankosken kautta Tahkolle on yhä edelleenkin vetonaula matkailulle.

Kanavilla on merkitys myös juankoskelaisille. Kanavajuhlista on tullut vuotuinen perinne aina heinäkuun loppupuolella. Veneilykäytön lisäksi kanavia käydään edelleenkin katsomassa ihan vain nähtävyytenä. Niissä on mukava seurata veneiden kulkemisia.

Karjalankosken kanavalle vievää tietä usein käyttävänä on huomio kiinnittynyt kanavan sillan tieosuuden kuntoon.

Sillan ja hiekkatien raja on pääsääntöisesti todella huonokuntoinen. Varsinkin Karjankosken vanhan voimalaitoksen puolelta noustessa sillan ja tien välissä on jatkuvasti molemmin puolin isot montut. Yleisestikin ottaen ihmetyttää, ettei tätä pientä 50 metrin matkaa ole asfaltoitu.

Karjalankosken kanavasilta sijaitsee tarkemmin Hämälänsaarella, jossa asuu kolmisenkymmentä vakituista asukasta. Tämän lisäksi tulevat vielä mökkiläiset sekä Karjalankosken sillan kautta kulkeva paikallinen asukasliikenne Jänissalmeen ja Virrakselle. Kouluaikaan kanavan siltaa käyttää myös koulutaksi.

Lieneekö Suomessa muita kanavasiltoja, jotka ovat samalla tavalla kuoppien vallassa?

Tämän sillan yli kulkijoille kanavassa olevat veneet ovat toissijainen nähtävyys, sillä ainoa mielenkiinto kohdistuu siihen, miltä puolelta kuopat voisi kiertää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu