Perussuomalaisten ehdotukset tyrmättiin

Minna Reijonen Kansanedustaja (ps.) Talousvaliokunnan jäsen Kuopio

Tuntuu aiheelliselle kysyä, miksi kokonaiskustannuksia ei selvitetä. Kielteiset turvapaikkapäätökset, kehitysyhteistyö ja kotouttaminen ovat puhuttaneet.

Yhteisien asioiden hoidossa on valtion kustannuksilla ja vaikuttavuudella yhteiskunnan kannalta merkitystä. Perussuomalaiset ehdottivat useita muutoksia lisätalousarvioon. Eduskunta äänesti 28.6. lisätalousarvioon tehdyistä muutosehdotuksista. Perussuomalaisten ehdotukset eivät menestyneet äänestyksessä.

Eräänä lausumaehdotuksena perussuomalaisten ehdottamana oli, että eduskunta edellyttää hallituksen selvittävän ja julkaisevan viipymättä turvapaikanhakijoista aiheutuvat kokonaiskustannukset.

Samoin ehdotuksena oli, että eduskunta edellyttäisi, että hallitus kehittää kotouttamisen seurantaan mittarit, kriteerit sekä enimmäiskeston. Samalla ehdotettiin ryhtymistä toimenpiteisiin, joilla vähennetään kotouttamisen kuluja merkittävästi sekä lisätään prosessien kustannustehokkuutta.

Yksi ehdotuksista oli, että hallitus tehostaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden, luvattomasti maassa olevien henkilöiden poistamista Suomesta.

Ehdotuksissa oli myös varsinaiseen kehitysyhteistyöhön ehdotettujen määrärahojen vähentäminen.

Lisäksi ehdotettiin poistettavaksi tilapäisen asiantuntijan Irakiin sijoittamiseen ehdotettu 100 000 euron määräraha.

Olisin toki toivonut, että hallitus olisi ryhtynyt avoimesti selvittämään ja julkaisemaan viipymättä turvapaikanhakijoista aiheutuvat kokonaiskustannukset. Samoin pitäisin erittäin tärkeinä toimenpiteitä vaikuttavuuden seurantaan.

Vaikka perussuomalaisten ehdotukset eivät tulleet äänestyksessä hyväksytyiksi, nämä ovat yhteiskunnallisia isoja asioita, jotka kaipaavat asiallista ja kiihkotonta keskustelua.

Näistä ajankohtaisista asioista kuten mistä tahansa muistakin yhteiskunnallisista asioista on kyettävä myös jatkossa käymään vuoropuhelua. Hallitusohjelmaan olisin kaivannut talouden näkökulmasta enemmän faktoja kustannuksista ja realistisia hintalappuja eri asioiden todellisista kustannusvaikutuksista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut