Suomalaisten teloitukset Neuvosto- Karjalassa selvitettävä

Risto Hirvonen Kuopio

Suomen historiassa on vieläkin harmaa aukko Neuvosto-Karjalassa 80 vuotta sitten tapahtuneista suomalaisrakentajien teloituksista. Niiden syynä olivat Josif Stalinin vainoharhaiset kuvitelmat.

Noista suomalaisrakentajien kohtalon vuosista ei ole tehty pitävää valtiollista selvitystä, vaikka kyse on ollut suuresta inhimillisestä tragediasta. Selvitykset ovat olleet yksityisten tutkijoiden varassa. Heistä dosentti Markku Salomaan mukaan vuosina 1937 – 38 teloitettiin Neuvosto-Karjalassa ainakin 3 935 suomalaista. Salomaa pitää tapahtumien selvittämättä jättämistä kulttuuriskandaalina.

Se, miksi virallisia valtiollisia selvityksiä ei ole tehty, johtunee osaltaan siitä, että enää ei ole Neuvostoliittoa, jonka 1930-luvun politiikka koitui monen suomalaisenkin kohtaloksi.

Suomalaiset muuttivat kymmenin tuhansin Neuvosto-Karjalan puolelle 1920 – 1930-luvuilla. Yhtenä pontimena oli maailmanlaajuinen lama, joka sai liikkeelle hakemaan työtä. Osaa muuttaneita houkutti uudenlainen valtio, Neuvostoliitto, jonka odotettiin antavan paremman elämän.

Suomalaiset uudisrakentajat olivat ahkeraa ja innostunutta väkeä, ja heidän panoksensa oli merkittävä takapajuisen Karjalan kehittämiselle.

Mutta vuosina 1938 – 39 tapahtui sellaista, jota ei voitu käsittää. Suomalaisia alkoi kadota tietymättömiin, kun heitä vietiin ilman oikeudenkäyntiä vankileireille ja teloitettiin tekaistusti neuvostovallan vakoojina ja vehkeilijöinä. Tuota pelon aikaa on sanottu suureksi valheeksi, sillä ihmiset eivät ymmärtäneet, mistä oli kyse.

Erään aikalaisen kuvaus suomalaisten ajasta Neuvosto-Karjalassa on paljon puhuva: Kun tulimme, maa kasvoi vesakkoa, sitten maa alkoi antaa viljaa ja elämää, mutta kun meidän miehemme vietiin pelloilta vankileireille, maa alkoi kasvaa uudelleen vesakkoa.

Vaikka Suomen valtio ei ole tehnyt selvitystä tästä synkästä kaudesta, näihin vääryyksiin on kuitenkin vielä palattava 80 vuoden jälkeenkin. Salomaa pitää sitä kansallisena kunnia-asiana.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut