Vähentämällä esimiehiä mennään ojasta allikkoon

Helena Vertanen Akavan sairaanhoitajat ja Taja Tiina Mäenpää Suomen Terveydenhoitajaliitto Pilvi Österman Suomen Työterveyshoitajaliitto

Sosiaali- ja terveydenhuollossa yt-neuvotteluja käydään tämän tästä.

Pyrkimyksenä usein on, että vähentämistarve ei koskisi välitöntä asiakas- tai potilastyötä tekeviä vakinaisia työntekijöitä.

Se ei kuitenkaan riitä, vaan toiminnan johtaminen on myös turvattava!

Lähiesimiehet ja hoitotyön johtajat ovat keskeinen tekijä asiakaslähtöisen ja kustannustehokkaan hoitotyön varmistamisessa. Hoitotyötä ja sen laatua on arvioitava ja seurattava. Kiireessä, ilman hyvää johtamista, hoidon laatu kärsii ja kustannukset nousevat.

Hoitotyön koulutuksen ja työpaikkojen vetovoimaisuus ovat kärsineet viime aikoina, ja uupumista ja alalta poistumista on nähtävissä entistä enemmän.

Monilla paikkakunnilla on jo pulaa hoitotyöntekijöistä. Tämän lisäksi lähivuosina eläköityy runsaasti hoitotyöntekijöitä sekä hoitotyön johtajia.

Mistä saadaan hoitajat epävarman tulevaisuuden vallitessa? Opiskelijoille harjoittelupaikat näyttäytyvät kiireisinä työpaikkoina, jotka eivät houkuttele. Työntekijöiden jaksaminen on äärirajoilla.

Tarvitaan vetovoimaisia työpaikkoja ja jaksamista ja motivaatiota tukevia työyhteisöjä. Esimiehet ja hoitotyön johto ovat avainasemassa luomassa hyvää työympäristöä ja työkulttuuria, jotka houkuttelevat ja sitouttavat hoitajia alalle.

Päättäjien on aika herätä ja varmistaa hoitotyön johtajien ja esimiesten asema. Heitä tarvitaan turvaamaan moniammatillinen, potilasturvallinen, hyvä ja kustannustehokas hoito.

Hoitotyön johdon ja esimiesten määrän vähentäminen on säästämistä väärässä paikassa.

Kustannukset tulevat kasvamaan heikosti johdetun työn, hallitsemattoman työympäristön ja heikon hoidon laadun takia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.