Hiilivoimaloiden tilalle tarvitaan tuuli- ja aurinkoenergiaa

Jukka Patrakka

Kuopion Sorsasaloon suunniteltavan Finnpulp Oy:n havusellutehtaan ympäristöluvan vahvistumista odotellaan yhä.

Tehtaan rakentaminen lisäisi Kallaveden rehevöitymistä, joskin ylivoimaisesti suurin ravinnekuorma tulisi edelleen Iisalmen ja Nilsiän reiteiltä. Fosforia ja typpeä valuu vesistöön lähinnä pelloilta ja metsistä.

Sellutehtaan haittoja vesistölle ei voi kiistää, vaikka tehtaasta tulee Finnpulpin mukaan alan tehokkain ja ympäristöystävällisin.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että Finnpulpin biotuotetehdas tuottaisi oman tarpeensa lisäksi yhden terawattitunnin biosähköä valtakunnan verkkoon. Yksi TWh on miljardi kilowattituntia ja 1,2 prosenttia Suomessa käytetystä energiasta.

Bioenergian tuotanto on kasvanut huomattavasti viime vuosina. Uusiutuvaa bioenergiaa pidettiin aiemmin hiilineutraalina, koska poltettaessa vapautuva hiilidioksidi sitoutuu takaisin uuden puun kasvaessa. Puut ottavat hiilidioksidia ilmasta ja varastoivat sen hiilenä itseensä.

Aivan näin sujuvasti hiili tuskin kiertää. Hyvin nopea puunpolton lisääminen päästää hiilidioksidia ilmakehään niin paljon, että metsien kasvu ei ehdi poistamaan vastaavaa määrää hiiltä.

Biopolttoaineet ovat uudistuvia fossiilisia energialähteitä, koska niiden polttamisesta syntyy CO2-päästöjä. Lisäksi ilmaan pääsee terveydelle haitallisia pienhiukkasia.

Jos ilmaston lämpenemistä aiotaan suitsia nykyistä päättäväisemmin, yksi tehokas tapa on laajentaa hiilinieluja. Niiden koosta ei ole päästy yksimielisyyteen.

Mitä enemmän Suomessa on metsiä tai vaikka puukerrostaloja, sitä suurempi on hiilivarasto. Sellusta valmistetut tuotteetkin ovat hiilivarastoja ehkä muutaman vuoden, mutta varsinkaan vessapaperi ei ole pitkäikäinen varasto.

Viime vuonna 37 prosenttia Suomessa kulutetusta energiasta oli uusiutuvaa. Ympäristölle ystävällisemmän energian osuutta halutaan kasvattaa. Polttoon perustuvaa tuotantoa kannattaa vähentää.

Ilmastokatastrofin estämisen yksi ehto on mahdollisimman vähäpäästöinen energia. Valveutuneet kuluttajat suosivat hiilidioksidivapaata vihreää sähköä, jota ovat muun muassa vesivoima, tuulivoima, aurinkoenergia, maalämpö ja vuorovesivoimalat. Jatkuvasti kehittyvä teknologia alentaa näiden järjestelmien tuotantokustannuksia.

Erilaisia tapoja tuottaa ja varastoida energiaa on viljalti. Ylivoimaisin varastointiteknologia on pumppuvoimala. Siinä vesi pumpataan ylös varastoaltaaseen, kun sähkön tuotantoa on kulutusta enemmän. Vesi lasketaan turbiinien läpi alas, kun sähköä tarvitaan enemmän. Melko tasaiseen Suomeen tällaisia voimaloita ei ole vielä rakennettu.

Tuulivoiman polttoaine on ilmaista. Suomen sähköntuotannossa tuulivoiman osuus on noussut yhdeksään prosenttiin. Planeetallamme on toinenkin käytännössä ehtymätön energianlähde: aurinko.

Ympäri maailmaa on rakennettu ilmakehää lämmittäviä valtavia hiilivoimaloita. Seuraavat sata vuotta on parempi keskittyä esimerkiksi aurinkovoimaloiden rakentamiseen.

Valitettavasti etenkin päiväntasaajan seuduilla edetään verkkaisesti, vaikka aurinko on siellä kuumin.

Savusumuisista jättikaupungeistaan tunnettu Kiina satsaa uusiutuvaan energiaan, mutta takavuosina sinne rakennettiin ainakin yksi hiilivoimala viikossa.

Nykyään Kiinan isot hiilivoimalayhtiöt pystyttävät hiilivoimaloita kehittyviin maihin muun muassa Afrikassa. Ympäristöjärjestöjen mukaan Kiinan pankkien rahoittamia hiilivoimalahankkeita on 34 maassa. Suurin voimala rakennetaan Egyptiin.

Kirjoittaja on uutistoimittaja

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut