Hotellilaiva tarvitsi erityisjärjestelyjä

Juho Pelkonen Kunnossapidon asiantuntija Kuopion kaupunki

Kuopion sataman hotellilaivayrittäjä Ismo Apell on ollut hotellilaivan sijoitukseen ja toimintaan liittyen näyttävästi esillä lehdistössä ja sosiaalisessa mediassa, viimeksi Savon Sanomissa (SS 11.6.). Jutussa yrittäjä arvosteli Kuopion kaupungin toimintaa hankkeessa. Asiaa läheltä seuranneena virkamiehenä tahdon oikaista joitakin jutussa esitettyjä asioita.

Kuopion satama on rakennettu sulan veden aikaan tapahtuvaa laivaliikennettä varten. Alueen vesijohdot ja laivoja palveleva viemäröinti on rakennettu siten, että putkistot tyhjennetään jäätymisen välttämiseksi laivaliikennekauden päätyttyä.

Yrittäjän saatua rakennusluvan aluksen sijoittamiseksi nykyiseen paikkaan olin selvittämässä hänen kanssaan vesi- ja viemäriliittymän reittiä runkojohdoista alukseen. Kuopion Vedeltä saatuja putkistotietoja ja hulevesiverkostosuunnitelmia tutkimalla päädyttiin ratkaisuun, jolla alus saatiin liitettyä kaupungin verkostoihin siten, että järjestelmä toimii myös talvella. Liittymäkohta on Kuopion kiinteässä verkossa hotellilaivan lähettyvillä.

Kaupungin ja yrittäjän välisessä vuokrasopimuksessa on sovittu muun muassa, että vuokralainen vastaa kustannuksellaan tarvittavista vesi-, viemäri- ja sähköliittymistä ja niihin liittyvistä maksuista.

Yrittäjä sai sähkön satamassa olevasta liittymäkeskuksesta, ja yrittäjältä vuokrasopimuksessa edellytettiin sähkömittarin hankintaa sähkönkulutuksen oikeudenmukaisen laskuttamisen toteuttamiseksi.

Yrittäjä käytti alkuvaiheessa sähköä ilman kulutusmittausta sopimuksen hengen vastaisesti. Kuopion kaupunki ei ole vielä päässyt sopimukseen, miten mittaamaton sähkönkulutuksen ajanjakso laskutetaan. Hotellilaiva on metallirakenteinen ja sen lämmityssähkön kulutus on suuri talvisessa käytössä.

Ismo Apell on toiminnan mies ja hänellä tekemisissään monta roolia. Ihailtavaa hänen yritteliäisyytensä. Yrittämisen lisäksi Apell on luottamushenkilö valtuutettuna ja kaupunkirakennelautakunnan jäsenenä. Sivusta seuranneena tuntuu, että joskus nämä roolit menevät sekaisin.

Apell on antanut julkisuudessa sellaisen kuvan, että virkamiehet Kuopion kaupungissa toimivat yrittäjävastaisesti. Luottamusmiehen roolissa hän on ollut yhteydessä asioita valmisteleviin virkamiehiin ja tehnyt kaupunkirakennelautakunnalle yritystään koskevia aloitteita. Asioiden eteenpäin menemistä hän on vauhdittanut sosiaalisen median avulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu