Niiralan Kulma mukaan ilmastotalkoisiin

Ikääntyneet kodinkoneet kuluttavat paljon energiaa. Marko Happo

Mikko Nenonen Kitaristi

Suurimman osan suomalaisten kasvihuonekaasupäästöistä aiheuttaa asuminen varusteineen. Asumisen päästöt ovat noin 30 prosenttia Suomen kasvihuonekaasupäästöistä.

Ratkaisuksi ehdotetaan pienempien asuntojen valitsemista, sähköä kuluttavien varusteiden modernisointia, rakentamisen energiatehokkuuden parantamista ja asunnon hankkimista lähellä työpaikkaa.

Niiralan Kulma Oy Kuopiossa voisi vaikuttaa halutessaan kasvihuonepäästöihin tarjoamalla ja rakentamalla pienempiä vuokra-asuntoja.

Vuoden 2019 tilanteessa vaihtaminen pienempään asuntoon Niiralan Kulman sisällä on vaikeaa, koska pieniä ja halpoja asuntoja on vaikea saada.

Niiralan Kulman asukas ei voi vaikuttaa oman asuntonsa kokoon riittävästi, koska asunto on otettava yleensä sen kokoisena kuin sen saa, eikä sitä myöhemmin ole helppo vaihtaa pienempään.

Niiralan Kulman asunnoissa on usein vanhoja 1990-luvun liesiä, jääkaappeja ja pakastimia, jotka kuluttavat vanhan tekniikan vuoksi paljon sähköä ja ovat suuria verrattuna moderneihin kodin sähkölaitteisiin. Niiralan Kulma ei näitä kuitenkaan helposti suostu vaihtamaan, jos laitteet eivät ole rikki.

Niiralan Kulman vanhemmissa asunnoissa ei ole huoneistokohtaisia vesimittareita, joten motivaatio säästää talousvettä ei usein ole raha, kun ”naapuri laskee kuitenkin turhaan vettä koko ajan”.

Asukkaat varmasti säästäisivät vettä, jos he maksaisivat vedestä oman käyttönsä mukaan.

Rakennettaviin uusiin asuntoihin ei tulisi myöskään enää vuonna 2019 rakentaa ”automaattisesti” huoneistokohtaista saunaa, vaan yhteinen saunatila.

Sauna vie useita neliöitä asumistilaa, mutta ei ole välttämätön kaikille ja aiheuttaa usein turhia vuokrakustannuksia.

Kuopiossa on ollut haave, että kaupunki kasvaa 200 000 asukkaan ”metropoliksi”, vaan toive tuskin on realistinen.

Mahdollinen asukasmäärän kasvu tulevaisuudessa tulee uskoakseni olemaan maahanmuuttajien ansiota.

Maahanmuuttajat eivät yleensä voi ostaa asuntoja ja taloja, vaan tarvitsevat vuokrattavia useamman huoneen perheasuntoja.

Yksin asuvat Kuopioon muuttavat tarvitsevat pieniä asuntoja, joiden vuokra on kohtuullinen.

Kuopion kantaväestö vanhenee ja tarvitsee halpoja pieniä vuokra-asuntoja, jotka sopivat yksinäisen eläkkeensaajan budjettiin.

Myös opiskelijat sekä nuoret yksinasuvat tarvitsevat kohtuuvuokraisia pieniä asuntoja.

Mielestäni Niiralan Kulma Oy:n tulee aloittaa toimet asuntojen varustelun muuttamiseksi sähkönkulutukseltaan tehokkaaksi, uusien pienten asuntojen tarjonnan lisäämiseksi ja huoneistokohtaisten vesimittareiden asentamiseksi kaikkiin asuntoihin.

Nykyisin oman asumisen kasvihuonepäästöihin vaikuttaminen ei ole Niiralan Kulman asukkaalle mahdollista, koska vanhat kodinkoneet ja asunnon koko eivät ole oma valinta, vaan käytännössä Kuopion kaupungin vuokra-asuntopolitiikan sanelema.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu