Mayn ero ei riitä avaamaan brexit-umpisolmua

Britannian pääministeri Theresa May ilmoitti perjantaina odotetusti eroa­vansa tehtävästään ja konservatiivipuolueen puheenjohtajuudesta. Vain päivää aiemmin britit äänestivät EU-vaaleissa, joissa heidän ei enää pitänyt äänestää.

May sanoi tunteikkaassa tiedotustilaisuudessa Downing Streetillä tehneensä kaikensa toteuttaakseen vuoden 2016 kansanäänestyksen tuloksen eli Britannian eron EU:sta. May puhui totta, sillä hän tarjosi maan parlamentin alahuoneelle kaikkia mahdollisia malleja brexitin läpiviemiseksi, mutta mikään ei kelvannut enemmistölle.

Brittiparlamentaarikot torjuivat EU-eron sekä Mayn johdolla neuvotellun sopimuksen mukaisesti että ilman sopimusta. Enemmistö saatiin vain sen taakse, että eropäivää lykättiin aina kauemmas tulevaisuuteen. Viimein kalenterissa tulivat vastaan Euroopan parlamentin vaalitkin, joissa Britannia joutui ainakin vielä kerran valitsemaan 73 edustajaa Brysseliin.

Mayn järjestyksessä neljäs yritys erosopimuksen uudelleenmuotoiluksi oli lopulta liikaa omillekin. Konservatiivien brexitöörit olivat puuhaamassa puolueelle jopa sääntömuutosta, jotta Mayta vastaan voitaisiin järjestää toinen epäluottamusäänestys vuoden sisään.

Mayn seuraajaksi on spekulaatioissa esitetty pitkä rivi entisiä ja nykyisiä ministereitä, tunnetuimpana brexitin pääarkkitehteihin lukeutuva Boris Johnson. Todennäköisesti konservatiivipuolueen johtoon astuu hahmo, joka tulkitsee kansan tahtoa kolmen vuoden takaisen äänestyksen pohjalta niin, että brexit viedään päätökseen maksoi mitä maksoi.

On kuitenkin vaikeaa nähdä kenenkään onnistuvan tehtävässä sen paremmin kuin Maykaan, nousee puheenjohtajaksi ja pääministeriksi miten kiihkeä EU-eron kannattaja tahansa. Koska alahuone on yhä pirstoutunut kovan ja pehmeän brexitin kannattajiin ja EU-jäsenyyden puolustajiin, ei junttura avaudu ilman ennenaikaisia tai aikataulun mukaisia parlamenttivaaleja. Lupaukset, että EU:lta olisi lypsettävissä edullisempi erosopimus, ovat haihattelua, joilla johdetaan jälleen äänestäjiä harhaan.

Poliittinen ilmapiiri tosin saattaa edelleen koventua, jos ja kun konservatiivit kääntyvät kertakaikkisen, sopimuksettoman eron kannalle. Samaan suuntaan näyttää johtavan gallupien ennustama EU-vaalivoitto Nigel Faragen vasta perustamalle Brexit-puolueelle. Toisaalta eurovaalienkin mielipidetiedustelut osoittavat, että kansakunta on yhä jakaantunut jokseenkin tasan kahtia EU:n vastustajiin ja kannattajiin.

Theresa May jättää tehtävänsä verrattoman epäsuosittuna pääministerinä, johon kohdistettiin peribrittiläisessä poliittisen satiirin kulttuurissa säälimätöntä pilkkkaa. May oli kuitenkin myös sijaiskärsijä, jonka voidaan katsoa tehneen velvollisuudentuntoisesti parhaansa mahdottomassa paikassa. Alkuperäinen tunari oli pääministeri David Cameron, joka ajattelemattomuudessaan päästi brexit-hengen valloilleen lupaamalla kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu