Näin eduskunta pitäisi valita

Tuomas Heikkilä

Luojan kiitos se on viimein ohi. Suomi sai sunnuntaina uuden eduskunnan, joten vaaliväittelyiden loppumaton virta televisiossa taukoaa hetkeksi. Ne eivät olleet kunniaksi kenellekään, paitsi ehkä vähän Jussi Halla-aholle, mikä on pelottavaa.

Ne olivat enimmäkseen ihmeellistä ölinää ja päälle huutamista. Kenties väittelyihin osallistuvien tuoleihin pitäisi kytkeä sähköt? Kun osallistuja puhuu kolmannen kerran jonkun päälle, tärähtää sähköisku. Kun öilöttää uudet kolme kertaa, tulee jälleen täräys, mutta nyt vähän runsaammilla volteilla.

Oppivat olemaan. Tai sitten eivät.

Eduskuntavaalithan ovat kuin Vuoden urheilija -äänestys. Aina väärin valittu, tavalla tai toisella. Joten ehkä perinteisestä d’Hontin vaalitavasta olisi syytä luopua ja valita kansanedustajat erilaisilla tosi-tv-formaateilla?

The Vote of Finland - poliitikonraakileet pitävät cover-puheita. Tähtituomareina toimivat Mauri Pekkarinen, Ben Zyscowicz, Ilkka Kanerva ja Päivi Räsänen.

Pelkokerroin - ehdokkaat jalkautuvat tavallisten kansalaisten pariin, joutuvat keskustelemaan näiden kanssa ja vetämään soppatykistä vaalisoppaa. Ei kun hetkinen, tämähän on jo...

Suurin pudottaja - edustaja, joka pystyy vaalikaudella pudottamaan eniten äänimääräänsä neljän vuoden takaisesta valitaan automaattisesti uudelleen. Ellei äänimäärä putoa riittävästi vaikka kuinka hölmöilee, tulee lähtö. Tällä eliminoidaan monen uudelleenvalinta 2023 vaaleissa.

Saa käyttää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu