Maksajalta puuttuu edustaja

Seppo Rönkkö

Verotiedot tulivat jälleen julkisiksi viime viikolla. Jokainen pääsi halutessaan tarkastelemaan, mitä kukin edellisvuonna tienasi.

Suurin huomio kiinnittyy tietysti huipputuloihin. Miten tuokin voi ansaita noin paljon? Eihän se ole ollut koskaan mikään ruudinkeksijä.

Hyvän tilin tekeminen ei edellytä ruudin keksimistä vaan sitä, että olet oivaltanut sellaista, johon muut eivät ole osanneet tarttua ja jolle on kysyntää. Se vaatii niin kovaa uskoa, että laitat toimintaan kaiken tarmosi.

Ja jos hyvin käy, pystyt kehittämään liiketoiminnan sellaiseksi, että siitä kiinnostuu niin sanottu iso riskiraha. Kauppahinta saattaa nousta parhaimmassa tapauksessa sellaiseksi, että se on kauniisti ilmaistuna ravistettu hihasta myyjäystävälliseksi. Mutta eihän se ole hullu, joka pyytää.

Verotiedoissa huomio kiinnittyy vuodesta toiseen suurien tulojen ohella julkisuuden henkilöihin mukaan lukien poliitikot.

Suomessa tuntuu olevan jonkinlainen erityispiirre, että ministerit ja kansanedustajat eivät saa erottua massillaan massasta. Se on jatkuva paheksumisen aihe. Näin, vaikka itse olemme heidät valinneet vaativaan tehtävään päättämään ja säätämään lakeja.

Toki epäkohtiakin löytyy. Sopeutumiseläke on sellainen.

Hyväksyttävämpiä ovat vaikkapa urheilijoiden tulot. Kotimaassa monet seurat valittavat vähäisiä katsojamääriä ja talousahdinkoaan, mutta maksavat samalla kolminumeroisia summia pelaajilleen. Ylivoimaisessa kärjessä on tietysti jääkiekko.

Oma lukunsa ovat miljoonia ulkomailla takovat huippu-urheilijat. Siinä ei pidetä mitenkään erityisenä, että he eivät useinkaan maksa minkäänlaista veroa Suomeen - maahan, josta he ovat saaneet uralleen ponnahduslaudan.

Jotkut ovat kirjoilla jopa Virossa. Mikä lie syy? Siellä on ainakin alhaisempi verotus samoin kuin Portugalissa, joissa asustelee joitakin eläköityneitä neuvokkaita neuvoksia.

Näissä tapauksissa toivottavaa on, että he hyödyttäisivät muutoinkin kotimaataan kuin viemällä osoitteensa ulkomaille tai ostamalla kotikulmilta korkeintaan ökyhuviloita, -veneitä tai -autoja.

Suomalaiset ovat keskimäärin kuuliaisia veronmaksajia. Verotuksella ylläpidetään hyvinvointivaltiota. Sosiaaliturva, terveydenhuolto tai koulutus nykylaajuudessa eivät olisi mahdollisia ilman verotuloja.

Kuka lystin maksaa? Verotilaston kärjessä keikkujat tekevät osansa, mutta kyllä se vain niin on, että isossa kuvassa systeemi pyörii keskituloisten voimin. Eikä siihen kerhoon pääsy edellytä hirmuisia kuukausituloja. Kolme tonnia riittää. Siitä kun niistää suorat ja välilliset verot sekä ruoka- ja asumiskulut, voi todeta, että olisi myönteistä, jos joku tohtisi profiloitua selväsanaisesti keskituloisen asialle.

Juhlapuheissa vuodesta toiseen on esillä pientuloisen aseman kohentaminen. Yrittäjyyden merkitystä alleviivataan niin ikään.

Hyviä asioita molemmat, ei siinä mitään.

Uusia työpaikkoja syntyy yrittäjyydellä, mutta voisiko joku määritellä, mitä tarkoitetaan pienituloisella? Kannatuksensa kanssa laskelmoivista poliitikoista ei siihen ole.

Suomessa on niin kova veroprogressio ja tulontasausjärjestelmä laajemminkin, että käsitteet pieni- ja keskituloinen ovat yhtä sekametelisoppaa.

Progression myötä saattaa tulla tilanteita, joissa palkankorotus alentaa käteen jäävää summaa, ja nettohan se on, joka ratkaisee. Kannustavasta järjestelmästä on turha puhua, vaikka solidaarisuuden perään kuinka äänensä käheäksi huutaisi.

Jos järjestelmä ei ole kannustava, se ei ole oikeudenmukainenkaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu