Yksi Savon maakunta

Jukka Nokelainen Yksi Savon maakunta -adressin allekirjoittaja (ei asetu ehdokkaaksi mihinkään vaaliin)

Valtioneuvosto on lähettänyt 15.6. lausuntokierrokselle valmistellun sote-mallin, jossa tässä vaiheessa sote-maakunnan tehtäviksi siirtyvät sosiaali- ja terveydenhuolto sekä pelastustoimi.

Varsinkin Etelä-Savon eteläisissä osissa on suuri huoli maakunnan hajottamisesta, koska itäinen Savo on ilmaissut tahtotilansa yksituumaisesti siirtyä osaksi Pohjois- Savoa.

Ei Etelä- Savon maakuntaa tarvitse hajottaa, vaan Etelä- ja Pohjois-Savosta muodostetaan yksi Savon maakunta, jolla on mahdollisuudet vastata tulevaisuudessa kansalaisten palveluista yhdenvertaisesti, eli puhutaan niistä leveämmistä harteista.

Hallintorakenteet eivät ole olemassa itsensä vuoksi vaan kansalaisten palvelujen turvaamiseksi.

Koronan jälkeinen aika kasvaneen valtionvelan takaisinmaksussa vaatii sen, että lähitulevaisuudessa tarvitaan rakennemuutoksia. Yksi on maakuntiin liittyvä hallintouudistus, jossa maakunnille siirtyy lisää kansalaisten palveluihin liittyviä tehtäviä. Maakuntien määrää ja tehtäviä joudutaan väistämättä tarkastelemaan uudessa valossa, mieluummin aiemmin kuin liian myöhään.

Ei liene minkään poliittisen puolueen edun mukaista pitää kiinni entisistä rakenteista ”terrierimäisellä lahjeotteella”, vaan pitää olla selkeä näkymä tulevaisuus- ja tilannekuvasta.

Perusteluja yhden Savon maakunnan puolesta löytyy esimerkiksi adressit.com/yksi_savon_maakunta -sivulta, jossa voi allekirjoittaa adressin, mikäli haluaa vaikuttaa kansalaismielipiteellä asian puolesta.

Varsin nopeassa tahdissa Yksi Savon maakunta- fb-sivu on kerännyt jo yli 1 600 kaveria ympäri molempia nykyisiä Savon maakuntia.

Vetoan niihin tahoihin, jotka antavat lausuntoaan valtioneuvostolle, jotta ne ottaisivat huomioon lausunnossaan myös yhden Savon maakunnan mahdollisuudet tuottaa kansalaisilleen tasapuolisesti lain määräämät palvelut.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.