Kaikki eivät ole loikassa mukana

Tytti Luoma Koulutuspäällikkö, tulkkaus ja kielellinen saavutettavuus Humanistinen ammattikorkeakoulu

Koronan pakottamana maailman digiloikka tapahtui nopeammin kuin kukaan osasi ajatella. Parhaimmillaan muutos on positiivinen, kun palvelut ja asiointi eivät ole enää aikaan tai paikkaan sidottuja ja saavutettavuus lisääntyy.

Pahimmillaan koronakriisi ja digitaalistuminen kuitenkin lisäävät digisyrjäytymistä. Edelleen Suomessa ja maailmalla on valtava määrä ihmisiä, jotka eivät voi käyttää verkkopalveluja tai eivät pääse Internetiin lainkaan.

Digisyrjäytymistä aiheuttavat esimerkiksi erilaiset toimintarajoitteet, taloudellinen tilanne ja teknisten laitteiden tai niiden käyttötaitojen puuttuminen.

Maailmanlaajuisesti tiedetään, että myös henkilön korkea ikä korreloi digisyrjäytymisen kanssa. Lisäksi palveluitten käyttämistä verkossa estää yksin jo se, että verkkosivuja on vaikea käyttää eikä niitä ole suunniteltu saavutettaviksi.

Digitalisaatioon mukaan hyppääminen edellyttää myös sosiaalisia taitoja. Myös suomalaisten kansallissairaus yksinäisyys voi syventyä digitalisaation myötä. Yhteiskunnan eri toimijoiden tuleekin miettiä, kuinka voimme tukea erilaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä verkkopalveluiden käytössä.

Julkinen sektori, esimerkiksi kirjastot, ovat jo hienosti ottaneet haasteen vastaan. Saavutettavat verkkosivustot, selkeät ohjeistukset ja erilaiset laitteiden käyttömahdollisuudet sekä ennen kaikkea toinen toistemme tukeminen edesauttavat meidän jokaisen fyysisen toimintaympäristön muutosta digitaaliseen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.