Kondomiin kääritty pommi

Hannu Virtanen

Tutkija Karoliina Karjalaisen Terveyden ja hyvinvoinninlaitokselle tekemä tuore väitöstutkimus todistaa, että liikenteen huumekuskit ovat muuta väestöä useammin matalasti koulutettuja, työttömiä tai työkyvyttömyyseläkkeellä.

Toisenlaisista huumekuskeista - muuleista - ei sen sijaan ole tehty tieteellistä tutkimusta Suomessa. Muulilla tarkoitetaan ihmistä, joka salakuljettaa kehonsa sisällä huumausaineita tai kiellettyjä lääkkeitä.

Muutama kymmenen muulia jäi Tullin rikostorjunnan mukaan kiinni Suomessa viime vuonna. Heistä osa on Suomen kansalaisia. Salakuljettajakunta on kansallisuudeltaan ja iältään kirjavaa. Ketjussa on nuoria tai nuorehkoja naisia ja miehiä.

Pakattujen huumeiden salakuljettaminen vatsalaukussa on hengenvaarallista puuhaa. Jos pötsi hirttää kiinni kesken kuljetuksen, seurauksena on nopea kuolema. Siksi huumekeikan esi- ja jälkityöt pitää tehdä huolella.

Huumepaketit ovat kooltaan keskimäärin ihmisen peukalon kokoisia ja soikean pyöreitä. Yksi pakkaus sisältää useimmiten 10-20 gramman annoksen. Suurimmillaan pötkö painaa jopa kilon. Se on silloin tumpattu ihmisen peräsuoleen.

Huumeet on kääritty lähes aina kondomeihin. "Käärepaperia" on useassa kerroksessa. Vatsahapot voivat kuitenkin viedä kortsuista voiton, jolloin muuli tulee pahoinvoivaksi. Lentoyhtiöiden henkilökunta on koulutettu havainnoimaan epäilyttävät tapaukset.

Muulille pitkä lento huumelastissa esimerkiksi Bangkokista Helsinkiin lienee epämukavaa. Vessakäynnit, syöminen ja juominen ovat riskitekijöitä. Voisi kuvitella, että muutama Imodium-tabletti voisi tehdä terää lennon alla. Ne ovat yksi ase löysää vatsaa vastaan.

Muulit tekevät työtään rahasta. Palkka riippuu aineen määrästä ja laadusta. Nyrkkisääntö on: "Mitä enemmän riskiä, sitä enemmän rahaa".

Muulit tyhjentävät lastinsa puhtaana tilaajan käteen. Sananmukaisesti. Pieni osa konnista salakuljettaa aineita omaan käyttöönsä.

Kropan sisällä Suomeen tai transitona Helsinki-Vantaalta muualle maailmaan salakuljetetaan eniten kokaiinia ja amfetamiinia.

Tullin rikostiedustelulinjan päällikkö Jarmo Orola sanoo, että uusi ilmiö on "pilven", eli hasiksen paketoiminen mahalaukkuun. Tullin haaviin on jäänyt useita hasismuuleja viime kuukausina.

Hasiksen tuominen kropan sisällä on liiketaloudellisesti arveluttavaa. Kokaiinigramman katukauppahinta on vähintään noin 110 euroa. Hasiksen grammahinta on reilut 15 euroa.

Miksi ottaa ottaa iso terveydellinen riski hasiksella, kun rahallinen hyöty kokaiinin verrattuna on mitätön? Haluavatko huumekauppiaat testata reittejä, viranomaisten reagointia tai muulien luotettavuutta? Ehkä näitä kaikkia.

Riskinottokyky muuleilla on kova. Heillä riittää myös mielikuvista. Viron lauttaliikenteestä löytyy esimerkkitapauksia. Kuriirit pakkaavat Suomessa huumeiksi luokitellut Subutex-lääkkeet Kinder-suklaamunista tuttuihin muovikoteloihin, päällystävät ne Sultaneilla tai muilla ehkäisyn laatutuotteilla ja tökkäävät satsin tuhkaluukkuunsa. Ja eikun menoksi.

Suomalainen tullihenkilö ei tunnista muulia kävelytyylin, kasvojen punotuksen tai hikinoron perusteella. Poliisin, tullin ja rajavartioston ase on profilointi. Se onnistuu vain viranomaisten kansainvälisellä yhteistyöllä.

Muulien rooli on pieni maailmanlaajuisessa huumekaupassa, jos kriteerinä on aineiden määrä. Isot huumelastit toimitetaan perille laivoilla, rekoilla ja lentokoneilla.

Peräaukon pastilli on kevyttä kamaa jättimäisten huumelastien rinnalla.

Salakuljettajien suurin uhka ovat rikolliset ammattiveljet ja -siskot. Töppääjä saa kuulan kalloonsa ja jäännökset löytyvät aikanaan jenkkikassista syrjäpolun varrelta.

Muulien osa on vieläkin ankeampi. Kuulan lisäksi salakuljettajaa uhkaa ehkäisyvälineeseen kääritty pommi.

Kommentoi