Opettajien ylistys

Sirpa Kähkönen

Huhtikuussa, kun maa vielä martona mojotti (Minna Canthia mukaillen), vierailin Juankoskella tapaamassa koululaisia ja heidän opettajiaan.

Se ei ollut aivan tavallinen puhetilaisuus, sillä koolla kaupungintalon auditoriossa oli nuoria sekä Juankoskelta että Unkarista ja Romaniasta. Minulle tapahtuma oli yksi koko urani hienoimmista.

Lasten ja nuorten energia antaa aivan erityistä tulevaisuuden- ja elämänuskoa keski-ikäiselle. Sen vuoksi varmaan monissa opettajissa on tarmoa ja nuorekkuutta eläkepäiviin saakka.

 

Tilaisuuden nuori yleisö koostui pelkistä kirjallisuuden ystävistä. Sellaisessa tilanteessa kuulijakuntaa ei tarvitse erikseen houkutella aiheen pariin, mikä sekin toki on tärkeää ja palkitsevaa. Tavallisemmalla keikalla on mukava havaita, että on kirjallisuuden kautta saanut yläkoulupojatkin pohtimaan ihmisen elämän ikuisia asioita: sotaa ja rauhaa, rakkautta, yksilön valintoja yhteiskunnan puserruksessa.

Mutta tällä kertaa erillinen vakuuttelu ei siis ollut tarpeen. Juankoskelaiset olivat mukana kotikaupunkinsa tarmokkaiden äidinkielenopettajien perustamassa Hooked on Books -projektissa, johon on jo kuulunut vierailu Unkarissa ja Romaniassa sikäläisiä kumppanuuskoululaisia tapaamassa. Ja nyt eteläeurooppalaiset olivat vastavierailulla Suomessa.

En voi kylliksi ilmaista ihailuani näitä opettajia, Heljä Kortelaista, Anni Nissistä ja Jaana Timosta, kohtaan. He ovat tehneet suuren työn hakiessaan EU-rahoitusta hankkeelle ja koordinoidessaan tapahtumia. Nuoret olivat kotimajoituksessa ja heille opettajineen järjestettiin upeaa ohjelmaa, jonka kautta he saivat kosketuksen suomalaiseen ja pohjoissavolaiseen maisemaan, arkeen ja kulttuuriin.

 

Tällaista käytännön kansainvälisyyskasvatusta Suomeen tarvittaisiin kaikille paikkakunnille. Oli suuri ilo minulle ja kollegalleni Sari Peltoniemelle olla mukana ohjelmassa. Kysymykset, joita meille esitettiin luentojemme päätteeksi, olivat syvällisiä, hauskoja ja oivaltavia. Pääsimme pohtimaan omaa työtämme uusista näkökulmista ja jakamaan ammatissa kertynyttä tietoa ja taitoa nuorille, joista osa kenties harkitsee kirjoittajan uraa.

Minulle päivämatka Juankoskelle avasi ainakin yhtä monta ikkunaa Eurooppaan ja kirjallisuusharrastukseen kuin auditoriossa oli kirkkaita silmäpareja ja avoimia, lämpimiä kasvoja. Toivon että tällainen ruohonjuuritason aktivismi versoisi Suomessa kaikkialla siellä, missä on nuoria.

Juuri tällä tavoin saadaan käännetyksi tämän hetken masentunut ja näköalaton keskusteluilmapiiri kohti parempia aikoja, joiden tekemisessä kulttuurilla ja taiteella on yhtä tärkeä osa kuin 1800-luvun köyhässä Suomessakin. Maamme saadaan nousuun nuoria rohkaisemalla.

Kiitos suomalaisille opettajille jotka tekevät työtään suurella sydämellä, välittäen.

Kirjoittaja on kuopiolaislähtöinen kirjailija.

Kommentoi