Suomi on lähdössä vaaralliselle tielle muiden velkojen maksajaksi

Hannu Hoskonen kansanedustaja (kesk.) ympäristövaliokunnan pj

Jo muutaman päivän ajan on valtakunnan medioissa hehkutettu EU:ssa sovitun elvytysrahaston erinomaisuutta. Kun pintaa hieman raaputtaa, paljastuu kokonaisuus, joka on Suomen kannalta erittäin vaarallinen. Meistä on tulossa toisten maiden velkojen maksaja vuosikymmeniksi eteenpäin.

Meniköhän kaikki oikeasti ihan hyvin?

Suomelle elvytyspaketti maksaa suoraan 3,4 miljardia euroa. Se on valtava summa, jonka suoritamme ottamalla valtiolle lisää velkaa. Entistä on jo 110 miljardia euroa.

Pahinta kaikessa on, että sitoudumme EU:n yhteisen velanoton takuumiehiksi pitkälle tulevaisuuteen. Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kommentti reilu viikko sitten neuvottelujen ratkettua kuvaa parhaiten tilannetta. ”Päätös on aidosti historiallinen, olemme luoneet mekanismin kollektiiviseen lainanottoon”.

Suomen EU-liittymissopimuksessa sanotaan selvästi, että toisten velkoja ei makseta eikä takuita velan ottoon anneta. Pienen Suomen kannalta tämä sopimuksen pykälä on meille elintärkeä; se turvaa omaa kansantalouttamme eurooppalaiselta yhteisvastuulta. Miksi Suomen kannalta elintärkeä vakuutus halutaan nyt ehdoin tahdoin purkaa?

Vähintään yhtä paha asia Suomelle tässä elvytyspaketissa on tulojen tasaus. Nyt EU:sta ollaan tekemässä tulonsiirto-unioni.

Hyvä esimerkki on Italia. Maan kansantuote on lähes kymmenkertainen Suomeen verrattuna ja varallisuutta on muutenkin meitä enemmän. Verotus on yli kymmenen prosenttiyksikköä kevyempää kuin Suomessa. Italian harmaan talouden tietävät kaikki.

Pitääkö suomalaisten veronmaksajien maksaa myös italialaisten keräämättömiä veroja? Ratkaisu Italian ongelmaan on heillä itsellään, jos niin haluavat.

Elvytyspaketti käynnistää selkeästi myös liittovaltion perustamisen Eurooppaan. Se on pienelle Suomelle tuhoisaa.

Olemme nyt hyvin vaarallisessa tilanteessa, johon pitää reagoida heti. Eduskunnan kanta asiaan tarvitaan mahdollisimman pian.

Meillä on voimassa perustuslaki ja liittymissopimus EU:n kanssa. Jos näitä ollaan nyt rikkomassa, en tule sellaista ratkaisua hyväksymään millään tavoin. Suomea ei saa liittää eurooppalaisten velkojen maksumieheksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu